Måtte lægge 70.000 kroner ud for sin demente mor: 'Det er en situation, som medfører mange små katastrofer'

Lang ventetid på værgemålssager presser pårørende til at betale tusindvis af kroner på vegne af sårbare demente.

Der gik fem måneder, før Familieretshuset godkendte de flytteudgifter, som Anne Ermose havde lagt ud for sin demente mor. (Foto: © PRIVATFOTO)

Pårørende risikerer at skulle lægge hundredtusindvis af kroner ud for deres demente mor eller far.

I halve år eller det, der er værre.

Det er konsekvensen af meget lange sagsbehandlingstider i Familieretshusets værgemålsafdeling. Alene det at få oprettet et værgemål tager i øjeblikket ti måneder, men selv efter det er der yderligere ventetid igen og igen.

Og det koster ikke kun tid - men også penge.

Det kender jurist Anne Ermose, som er værge for sin demente mor. Datteren endte med selv at lægge 70.000 kroner ud, da moren med kort varsel skulle flytte på plejehjem.

- Ellers ville konsekvensen være, at min mor måtte blive længere i sin lejlighed, og det ville have sat hende i en yderligere sårbar situation, siger Anne Ermose.

- Jeg synes, systemet bringer familier, den sårbare og værgen i en umulig, urimelig og fuldstændig unfair situation.

Værgen har kun adgang til mindre beløb

Anne Ermoses mor havde ellers selv de 70.000 kroner i banken, men som værge kan Anne Ermose kun disponere over en mindre konto, hvor der ikke var dækning for forudbetalt husleje og flytteomkostninger.

Så de cirka 70.000 kroner skulle godkendes af Familieretshuset, før de måtte trækkes på moderens konto. Og det var der ikke tid til at vente på.

Derfor endte Anne Ermose med selv at betale.

- Nu er vi i stand til at betale med kort aftræk, men det er jo ikke alle forundt - det er jo ikke alle, der vil være i stand til at lægge så stort et beløb ud, siger Anne Ermose.

Svarfristen på plejeboligen var 14 dage. Der gik fem måneder, før hendes udlæg blev godkendt af Familieretshuset i maj måned.

Det er velkendt at børn må lægge ud for forældrene

Undervejs kom flere ekstraregninger til - blandt andet for dobbelt husførelse - indtil Familieretshuset også havde godkendt salget af morens lejlighed.

- For mig at se er det en situation, som formentlig medfører mange små katastrofer, konkluderer Anne Ermose.

Ifølge Foreningen af Faste Værger i Danmark er det et velkendt problem, at pårørende må lægge store beløb ud, fordi det tager lang tid at få godkendt dispositioner i Familieretshuset.

- Som barn er det en fordel at have velhavende forældre. Som ældre og dement er det en fordel at have velhavende børn, siger formand Lasse Hummelhof Frandsen.

Selvom Familieretshuset fik tilført ekstra penge sidste år, har det langt fra afhjulpet problemet. Sagsbehandlerne kan simpelthen ikke følge med det stigende antal ansøgninger, der vælter ind.

Sidste år søgte kom der 22.000 ansøgninger - alene om oprettelse af værgemål. I år er det på 33.000, og tallet stiger stadig.

- Mængden af ansøgninger harmonerer ikke med de ressourcer, man har på området. Og det problem kan kun løses ved at tilføre flere ressourcer og på længere sigt ændring af lovgivningen, siger Lasse Hummelhof Frandsen.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) kalder situationen 'dybt utilfredsstillende' og siger, at ministeriet arbejder på en række lovændringer.

- Jeg fremsætter et lovforslag i det nye år, hvor vi forenkler reglerne, så sagerne bliver nemmere at administrere og sagsbehandle. Det får forhåbentlig den virkning, at vi får kortere sagsbehandlingstider, siger Peter Hummelgaard.