Måling: Otte ud af ti mener kronprins Frederik bliver en god konge

Kronprinsen har fundet sig selv, og det smitter af på befolkningens oplevelse af ham, siger eksperter.

70.000 danskere løb med i Royal Run-løbet tidligere på uge. (Foto: © John Randeris, Scanpix)

Befolkningen tror i stigende grad, at kronprins Frederik vil blive en god konge, viser en rundspørge, som Epinion har lavet for DR.

Mens 46 procent for to år siden mente, at kronprinsen ville blive en "meget god" konge, er tallet i dag steget til 54 procent.

Samlet set svarer 81 procent af befolkningen, at kronprinsen bliver en "meget god" eller "overvejende god" konge, men det i 2016 lå på 77 procent.

Ifølge politisk kommentator på Berlingske Thomas Larsen er det kronprins Frederiks egen fortjeneste.

- Kronprinsen har været inde i en meget stærk udvikling gennem længere tid og er begyndt at række ud og favne befolkningen. Han hviler mere i sig selv, og han virker til at være fuldstændig afklaret med at skulle være konge en dag, siger Thomas Larsen.

- Han vil gerne stå som samlingspunkt og bringe danskerne tættere på kongehuset. Det er Royal Run tidligere på ugen et eksempel på. Det var en folkefest, hvor mange tusinde deltog.

Ville hellere have Joachim som konge

Kronprinsen har selv ved flere lejligheder fortalt, hvordan han i sine yngre år kæmpede med at passe ind i rollen som tronfølger, og det smittede af på befolkningens og ikke mindst pressens opfattelse af ham. Thomas Larsen nævner som eksempel, at kronprinsen i en tale har beskrevet, at han fik en følelse af at falde "ud af eventyret", da det gik op for ham, at han skulle leve et liv, der var fastlagt på forhånd.

- Så vi har set en kronprins, der har gjort oprør undervejs og er flygtet lidt fra opgaven og har været dårligt fungerende i sin rolle, siger Thomas Larsen.

- I en periode var kronprins Frederik så upopulær, og mange tvivlede på hans evner som konge, og det blev diskuteret i pressen, om det ikke var bedre, at Joachim blev konge. Det har de fleste glemt, men sådan var det dengang. Der var politikere, der i fuld offentlighed angreb ham og sagde, at han virkede for festglad og for optaget af sit jetsetliv, siger Thomas Larsen.

Stemningen mod kronprinsen var allerstørst i 1992, hvor kronprinsen nytårsnat blev standset i sin bil med en alkoholpåvirket Malou Aamund, der for øvrigt heller ikke havde kørekort, bag rattet.

Men kronprinsen har siden overvundet kriserne. Ikke mindst takket være hans uddannelse til frømand og hans ægteskab med kronprinsesse Mary, som han selv har beskrevet som vendepunkter i sit liv.

Kroppen er hans sprog

At kronprinsen aktivt bruger sit talent for og sin kærlighed til sport har også haft stor betydning for hans stigende popularitet, mener Hans Bonde, professor i historie på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Både fordi han her har fundet et sted at møde befolkningen, når han med stor indlevelse følger danske elitesportudøveres sejre og nederlag, men også når han møder den brede befolkning til arrangementer som skoleidræt eller Royal Run.

- Hvor dronning Margrethe har et finkulturelt talent inden for kunst, teater og arkæologi, så spiller kronprins Frederik på en helt anden arena. Hans medie er kroppen, hvilket han har vist som både frømand og sportsmand, siger Hans Bonde og forklarer, at netop sporten har hjulpet ham til at finde sig til rette i rollen som kommende konge.

- Kronprinsen kan af og til føle sig lidt utilpas ved den stive, officielle rolle, hvor man skal holde taler på ceremonielt niveau. Kroppen er mere hans intuitive sprog, siger han.

Også den mangeårige iagttager af kongehuset Annemette Krakau, der er chefredaktør på Billed-Bladet, nævner talerne, som kronprinsens store udfordring.

- Man kan ikke komme udenom, at han har været udsat for et enormt pres ved at holde tale. Det er en udfordring, når man er kronprins og skal være konge.

- Han kan ikke bare gå ind og holde en munter tale uden forberedelse. Når man iagttager det, kan det gøre lidt ondt, for man ved, hvor afslappet han er uden for talerstolen, siger Annemette Krakau.

Men netop kronprinsens afslappede gemyt udenfor de ”stive” rammer er også det karakteristika, der gør, at kronprinsen på mange måder minder meget om sin morfar, som var kendt for at være jovial og afslappet:

- Frederik d. 9. blev kaldt sømandskongen, fordi han kunne daske folk på skulderen og sige noget sjovt. Det er det samme med kronprinsen, siger Annemette Krakau, der ikke er i tvivl om, at Frederik bliver en folkets konge som sin morfar.