Siden begyndelsen af 2015 er der igen og igen blevet talt om flygtningestrømme, der vandrer op igennem Europa. Men sjældent hører vi fra de mennesker, hvis flugt er overstået, og som nu har fået opholdstilladelse i Danmark. Dem har P1 Morgen sat fokus på i en radioserie. Programmet har fulgt en syrisk familie i dens forsøg på at få et godt liv i Danmark. Et liv med venner, job, et hjem og en fremtid. Familien hedder Al Hosare til efternavn, og den består af en søskendefolk på tre – nemlig Samar, Sami og Ahmad. Radioserien er opdelt i fem emner, der udforsker forskellige områder af familiens liv.
Du kan høre indslagene herunder.
En god start i Danmark - Hvordan?
Familien Al Hosare flygtede fra Syrien i 2013 og 2014 og boede nogle år i Egypten, inden den søgte videre mod Danmark, hvor familien nu har opholdstilladelse.
I første afsnit møder vi familien og hører dens flugthistorie. I andet afsnit fortæller storesøster Samar, som kom til Danmark for tre måneder siden, hvordan hun vil få en god start i sit nye land. I tredje afsnit giver familiens integrationskonsulent sit bud på, hvordan familien bliver integreret. Og i fjerde afsnit fortæller Aalborg Kommune om et særligt modtagelsesprogram for flygtninge, som kommunen har lavet.
En god start i Danmark 1:4
En god start i Danmark 2:4
En god start i Danmark 3:4
En god start i Danmark 4:4
Drømmen om at komme ind på det danske arbejdsmarked
Sami Al Hosare fra Syrien er 26 år - han har boet halvandet år i Danmark og vil rigtigt gerne have et arbejde.
I det første afsnit er vi derfor med Sami i virksomhedspraktik. I andet afsnit hører vi fra en tidligere flygtning, der har oprettet en jobportal for flygtninge for at tydeliggøre deres kompetencer. I tredje afsnit taler vi med to kommuner. Den ene er god til at få flygtninge i arbejde, den anden slet ikke. Og i fjerde afsnit fortæller Ikea en succeshistorie. Virksomheden har nemlig mange flygtninge i virksomhedspraktik – og det giver job til nogle af dem.
Drømmen om det danske arbejdsmarked 1:4
Drømmen om det danske arbejdsmarked 2:4
Drømmen om det danske arbejdsmarked 3:4
Drømmen om det danske arbejdsmarked 4:4
Udfordringerne ved det danske skolesystem
Når flygtningebørn i skolealderen kommer til Danmark, begynder de i en modtageklasse. Her skal de lære dansk, inden de kan komme i en normal folkeskoleklasse.
I første afsnit er vi med 9-årige Eslam i skole – han kom for tre måneder siden til Danmark med sin mor Samar Al Hosare. I andet afsnit møder vi skolehjemvejlederen Nasrin Salem, der arbejder med tosprogede familier. I tredje afsnit taler vi med Eslams lærer Mirijana Brygger, som fortæller, at hun af og til ”navigerer i kaos”. Og i fjerde afsnit hører vi, hvorfor det kan være svært for flygtningeforældre at vænne sig til det danske skolesystem.
Flygtninge i det danske skolesystem 1:4
Flygtninge i det danske skolesystem 2:4
Flygtninge i det danske skolesystem 3:4
Flygtninge i det danske skolesystem 4:4
Betydningen af at have danske venner
Ahmad Al Hosare på 20 år har mistet 75 procent af sine venner på grund af borgerkrigen i Syrien. Han er nu på jagt efter nye venner og et nyt netværk i Danmark, for det er nødvendigt for at få et godt liv her, siger han.
I første afsnit mødes Ahmad med sin danske ven Signe, og de to spiller et spil pool, mens de snakker. I andet afsnit fortæller Røde Kors om et nyt projekt, der skal give alle flygtninge mindst én dansk ven. I tredje afsnit hører vi, hvorfor det kan være svært for flygtninge at få danske venner. Og i fjerde afsnit snakker vi kulturmøde med antropolog Anja Kublitz.
De danske venner 1:4
De danske venner 2:4
De danske venner 3:4
De danske venner 4:4
Flygtninge og frivillige
Vi kan godt lide at være frivillige i Danmark - tilsammen bruger vi cirka 1 million timer hver dag året rundt på frivilligt arbejde. Og det kommer for eksempel Al Hosare-familien fra Syrien til gode. Familien har nemlig en frivillig kontaktperson, som betyder enormt meget for dem.
I første afsnit møder vi familiens frivillige kontaktperson, hun hedder Kirsten Bech og er 73 år. I andet afsnit hører vi, hvorfor danskerne har lyst til at lave så meget frivilligt arbejde. I tredje afsnit er vi på besøg hos et frivillighus i Gentofte, der arbejder tæt sammen med kommunen for at støtte flygtninge bedst muligt. Og i fjerde afsnit debatterer vi, om frivillighed kan være en dårlig ting. Det kan det godt, siger en af gæsterne. Flygtninge og frivillige 1:4
Flygtninge og frivillige 2:4
Flygtninge og frivillige 3:4
Flygtninge og frivillige 4:4
Et farvel til Al Hosare-familien
Sami og Ahmad Al Hosare afslutter serien ”Kampen for et godt liv i Danmark” med et live-interview i P1-studiet.
Her fortæller de, hvordan det har været at stå frem med deres historier, tanker og udfordringer. Og de forklarer også, hvordan de ser på dækningen af flygtninge i de danske medier. Et farvel 1:1