Lukas styrer Facebook-gruppe for 'offensive svin': Det er ikke vores intention at såre nogen

16-årig skoleelev forklarer, hvorfor han er medlem af lukkede grupper på nettet med stødende og hadefuldt indhold.

Selv om man som ung 'liker' et Facebook-opslag med stødende eller forhånende indhold, så betyder det ikke nødvendigvis, at man synes godt om det.

Sådan siger 16-årige Lukas Skaarup Christensen, der er administrator på en af de lukkede Facebook-grupper med stødende indhold, som DR Nyheder har omtalt i de seneste dage. Han vil gerne give et indblik i, hvad der får unge til at søge fællesskaber på nettet, hvor det giver likes at dele grænseoverskridende og negative kommentarer og billeder.

Eller 'shitposte', som Lukas Skaarup Christensen kalder det.

- 'Shitposts' er ikke hadefuldt, men selvfølgelig er der nogle, der kan blive sårede eller kede af det. Men det er ikke vores intention. Vi vil bare lave et godt forum og et fællesskab, hvor folk kan fortælle, hvad de laver i deres fritid.

- Man kan sagtens like et aggressivt opslag, men det betyder ikke, at du synes godt om det. Det er bare en sjov knap på Facebook, siger han.

Mange teenagere i hadegrupper

Den 16-årige kommende gymnasieelev fra Amager i København er administrator på Facebook-gruppen 'Helvede', hvor de lidt mere end 2.000 medlemmer opfordres til at 'shitposte' og være 'offensive svin'.

Sådan præsenterer teenagerne bag 'Helvede' deres gruppe på Facebook. Grafik af DR Nyheder.

Det er især teenagere, der slutter op om de såkaldte hadegrupper på Facebook, Reddit og andre sociale netværk. Det viser en ny dansk undersøgelse udarbejdet af konsulent med speciale i digital dannelse Søren Hebsgaard.

I hadegrupperne kan den negative opmærksomhed være rettet mod personer, der svines til, lægges for had eller får delt billeder mod deres vilje, og ifølge Søren Hebsgaard er kulturen i en digital hadegruppe ren underholdning for de unge medlemmer.

- For mange af dem betyder det ikke så frygtelig meget, at der er en person, det går ud over. At der er nogle rigtige mennesker, der har rigtige følelser, som bliver rigtig kede af det, siger Søren Hebsgaard.

Systematisk forhånelse

En af de mest kendte hadegrupper blandt de unge er den danske Facebook-gruppe 'Offensimentum', der har næsten 100.000 medlemmer.

DR Nyheder har afdækket, hvordan unge fra den lukkede gruppe systematisk har forhånet, forfulgt og presset en 59-årig mand, der af sin familie beskrives som retarderet, til at dele kompromitterende billeder og videoer af sig selv.

Det er sammenligningen med Offensimentum, der har fået 16-årige Lukas Skaarup Christensen fra gruppen 'Helvede' til at kontakte DR Nyheder for at forklare om sin gruppe.

- Vi vil ikke sættes i båd med Offensimentum. Vi er en mindre gruppe med meget færre medlemmer, så der ikke så meget offensivt og ondt indhold.

- På Offensimentum kan de godt gå lidt over stregen nogle gange, men andre gange er det også folks egen skyld. Hvis man har været et røvhul, så kan man blive hængt ud på Offensimentum, siger Lukas Skaarup Christensen.

Det positive er ikke interessant

Han er selv medlem af Offensimentum og har efter eget udsagn også liket indhold, han synes er over grænsen for, hvad man kan tillade sig.

- Hvor sætter I grænsen i jeres egen gruppe?

- Jeg synes, det er over grænsen, hvis alle opslag kun handler om en person. Og det er heller ikke godt, når der bliver delt nøgenbilleder inde i de her grupper.

- Hvorfor kan I ikke lave en gruppe, hvor I deler positivt indhold?

- Jeg tror ikke, folk synes det er lige så interessant. Meget af det er også ironisk ment.

DR Nyheder har været i kontakt med Lukas Skaarups Christensens forældre, som har tilladt, at han lader sig interviewe.