Lufthavnspassagerer skal have lyntest og gå i isolation: 'Det er da irriterende'

Fra midnat træder nye krav om test ved indrejse i kraft.

Claus Hornsleth arbejder i Geneve og flyver hver fjortende dag til København. Fremover skal han testes en ekstra gang ved ankomst. (Foto: © (DR))

Fra midnat træder kravet om coronatest og isolation for indrejsende til Danmark i kraft.

Det betyder blandt andet, at indrejsende i Københavns Lufthavn skal igennem en obligatorisk lyntest, før de bliver sluppet igennem til paskontrollen.

Efterfølgende skal de gå i 10 dages isolation. Det sker for at begrænse spredningen af nye og mere smitsomme varianter af coronavirus. Overholder man ikke kravet om isolation, kan man få en bøde på 3.500 kroner.

Kravet gælder både indrejsende med dansk og udenlandsk statsborgerskab. Der er dog visse undtagelser, blandt andet børn, besætningsmedlemmer, og personer, der arbejder i grænselandet.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) forventer dog ikke, at politiet får travlt med at udskrive bøder.

- Vores erfaring, fra da vi indførte obligatorisk mundbindskrav i den offentlige trafik, hvor det ikke længere var en opfordring, men er krav, var, at folk fulgte kravet i langt de fleste tilfælde, siger han.

Han forventer, at langt de fleste vil overholde kravet om at gå i isolation, men han vil ikke afvise, at politiet kan blive nødt til at udskrive bøder.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) varsler, at indrejsende risikerer bøder, hvis de ikke overholder krav om isolation. (arkivfoto) (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Hækkerup: Vi vil retsforfølge

Justitsminister Nick Hækkerup (S) afviser, at det overvejende er op til folks egen samvittighed, om de overholder kravene. Han forventer dog, at langt de fleste vil rette sig efter reglerne.

- Så vil der være nogen, der snyder. Hvis politiet bliver opmærksom på det enten ved anmeldelse eller på anden måde, så vil vi retsforfølge dem. Det har vi ikke haft mulighed for før. Det kan vi gøre nu, siger Nick Hækkerup.

Ved grænsen til Tyskland vil der ikke være faste test af alle indrejsende. Her skal de rejsende selv tage initiativ til at lade sig teste inden 24 timer.

Ifølge justitsministeren vil en fast kontrol af alle nemlig være for besværligt.

- Der er jo et liv i grænselandet. Folk, som arbejder i Danmark for eksempel på sygehusene skal frem og tilbage hver dag, børn, der skal i skole og så videre, siger Hækkerup.

Han varsler dog, at kontrollen ved grænsen også vil blive intensiveret.

Kontrol af pas og lyntest

I Københavns Lufthavn har man haft travlt med at gøre det nye testcenter klar til at tage imod omkring 1.000 daglige indrejsende.

- Jeg føler mig rigtig komfortabelt med, at vi har et setup, hvor vi kan garantere, at alle der skal have en test får en test, og at de også bliver kontrolleret af myndighederne, inden de forlader Københavns Lufthavn, siger passagerchef Susanne Rose Plum.

- For passagerne kommer det selvfølgelig til at tage lidt ekstra tid. Man skal lige forbi teststationen, men så er processen ellers mere eller mindre, som man kender det i forvejen, når man ankommer, siger Susanne Rose Plum fra Københavns Lufthavn.

Testcenteret ligger, som man kalder det på lufthavnssprog, "airside" - altså inden passagerne kommer igennem paskontrollen. Det bliver politiet i paskontrollen, der kontrollerer, at de indrejsende har fået en test, inden de slippes ind i landet.

Passager: Man lærer at leve med det

En af den rejsende, der vil kunne mærke forskellen er Claus Hornsleth, der arbejder i i Schweiz. Han rejser cirka hver anden weekend hjem, for at være sammen med familien i København.

I dag skal han tage en lyntest, inden han kan komme på flyet i Geneve. Fra i morgen skal han også have en ny test, når han ankommer til Københavns Lufthavn. Derudover skal han gå i isolation i hjemmet i ti dage eller efter tidligst fire dage med en negativ PCR-test.

- Det kommer kun til at påvirke mig, når jeg kommer hjem til København, hvor jeg så ikke kan komme ud og gå en tur med hunden, og det er selvfølgelig ærgerligt, så længe det står på men ellers ikke, siger han.

- Det er da irriterende, men sådan er situationen jo. Vi er udfordret på så mange områder, men man lærer at leve med det, ellers så går det ikke, siger Claus Hornsleth.

Sjuskede test i Dubai

Ændringen har blandt andet kommet efter, at danske rejsende fra Dubai i De Forenede Arabiske Emirater såede tvivl om grundigheden af de lyntest, man der fik foretaget efter hjemrejse. Senere blev over 30 personer, der var indrejst fra Dubai med en negativ coronatest, konstateret smittet.

Passager Claus Hornsleth har dog god tillid til de schweiziske lyntest.

- Man kunne godt prøve at skelne lidt. Hvis man nu kommer fra EU, så synes jeg, at man skal have tillid til, at man tester ordentligt, siger han.

- Meningen er vel, at man så har fuld kontrol over, at testningen er blevet gjort, som det skal efter dansk standard, ellers synes jeg ikke, at det giver så meget mening, siger han.

Opdatering: Artiklen er opdateret med kommentarer fra justitsminister Nick Hækkerup.