Sol, plus 20 gader og sommerferie får masser af tobenede vandhunde til at padle ud i bølgerne på deres SUP-boards.
Men ofte sker det uden redningsvest, som ellers er et lovkrav.
Det fortæller vicepolitiinspektør Jan Lambertsen. Han er afdelingsleder i Hunde- og Færdselsafdelingen hos Syd- og Sønderjyllands Politi, som er den myndighed, der sejler rundt og blandt andet kontrollerer, at badegæster, surfere og sejlere overholder loven langs de sydjyske kyster og i søer.
- Hvis vi ser tre til fire stykker, så er der måske én, der har rednings – eller svømmevest på, siger Jan Lambertsen og fortæller, at det ofte er de badegæster, der leger tæt på land, som glemmer at få vesten med.
Gudrun Gotved er livredder ved Jels Søbad i Sønderjylland, og her ser hun flere gange om dagen gæster, der ikke har redningsvesten på, når de sejler ud på deres SUP-boards.
Ifølge livredderen kommer det bag på mange af badegæsterne, at redningsvesten er et lovkrav, når hun fortæller dem det.
- De fleste ved det ikke. Nogle vælger at sejle ud alligevel. Det må de selvom. Men der er også nogle, der pakker sammen, fordi de godt kan se, at det er mange penge, hvis man er en familie på fire, siger
Risikerer bøde på 1.500 kroner
Ifølge loven skal man have en rednings – eller svømmevest med ud på sit SUP-board, når man er i vandet. Uanset om man er 100 meter fra kysten, eller man plasker rundt inde i vandkanten. Til gengæld er det frivilligt, om du har den på eller den bare ligger på surfbrættet.
Finder politiet bødeblokken frem, kan du risikere en bøde på 1.500 kroner per person, der mangler en rednings-eller svømmevest.
Syd- og Sønderjyllands politi fik i foråret en patruljebåd, som gør, at de nu er mere til stede på vandet i det syd- og sønderjyske end tidligere. Men i første omgang er det ikke bødeblokken, men den løftede pegefinger, betjentene hiver op af lommen, hvis du ikke har fået redningsvesten med ud på dit surfbræt.
- Som udgangspunkt er det formaning og oplysning, fordi ukendskabet til loven er ret stort. Hvis vi kan udbrede budskabet uden at fare til bødeblok, så er det måden, vi griber det an på i øjeblikket, siger vicepolitiinspektør Jan Lambertsen.
Livreddere: Det går den rigtige vej
Trygfonden Kystlivredning har omkring 200 livreddere langs strande flere steder i Danmark i børnenes sommerferie. Og her møder livredderne også danskere, der stadig ikke er klar over, at de skal have redningsvesten med ombord, når de stævner ud på SUP-boardet.
Men kystlivredningstjenesten oplever dog også, at badegæsterne er blevet bedre til at huske at få den med, end de var for år tilbage.
Og selvom det ikke er et lovkrav at have den på, når man padler, så er det livredningstjenestens klare anbefaling, at både voksne og børn tager den på - også selvom man bare opholder sig i vandkanten.
Det siger Anders Hammer, der er uddannelsesleder ved Trygfonden Kystlivredning.
- Måske er man ikke opmærksom på, at der er fralandsvind, og pludselig er man drevet ud. Og så giver det super god mening at have redningsvesten på, fordi man måske ikke kan bunde eller komme ind igen.
Trygfondens livreddere vil fortsat forsøge at gøre folk opmærksomme på badesikkerheden og lovkravet, hvis de ser badegæster, der er på vej i vandet med deres SUP-board – og uden redningsvest, lyder det fra Hammer.