Det møder stor opbakning, at Randers Kommune skal gås efter i sømmene for at afdække, om kommunen har begået fejl i sagen om miljøskandalen ved Nordic Waste.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) varslede tirsdag aften undersøgelsen i en pressemeddelse, hvor kommunen også fik lovning på et lån på 375 millioner kroner, som skal hjælpe med at betale den omfattende regning for oprydningsarbejdet.
Trods lånet er der dog en udpræget frygt for, hvem der i sidste ende hænger på regningen, der nærmer sig en halv milliard kroner. Til gengæld er det vigtigt at få undersøgt kommunens rolle, lyder det fra flere politikere, som længe har kaldt på undersøgelsen.
- Jeg forstår godt, at man fra Folketingets side har behov for at undersøge alle aspekter af sagen. Det er en kæmpe miljøkatastrofe med en enorm regning, understreger byrådsmedlem Rosa Lykke Yde fra SF.
I januar fremlagde Randers Kommune sin egen advokatundersøgelse af sagen, som konkluderede, at Nordic Waste har ansvaret for jordskreddet og miljøkatastrofen ved Ølst. Redegørelsen, som er bestilt og betalt af kommunen selv, fastslår, at Randers Kommune ikke kan drages til ansvar.
Også Enhedslistens Frida Valbjørn Christensen er tilfreds.
- Jeg forstår godt, at regeringen og Folketinget har lyst til at undersøge det mere uvildigt. Det arbejder vi lokalpolitikere også selv med i Randers Kommune, siger hun.
DR Nyheder har tidligere beskrevet, at kommunen under fem tilsynsbesøg på grunden ved Nordic Waste ikke gav anmærkninger, selvom et jordskred fik flere bygninger til at kollapse. Samtidig har kommunen ikke offentliggjort deres rapporter fra de fysiske tilsyn på Nordic Waste på Miljøstyrelsens digitale portal, som den ellers er forpligtet til.
Den siddende borgmester Torben Hansen (S) tager dog den varslede undersøgelse med ophøjet ro.
- Vi vil bistå med alt, vi har. Jeg ser frem til den med sindsro og ser frem til, at der også bliver nedsat en ekspertgruppe, der generelt skal se på hele lovgivningen. For der er noget galt, når en kommune står med en regning og skal rydde op efter en virksomhed, påpeger borgmesteren.
Ikke rimeligt
Millionerne ruller fortsat i Randers Kommune i forsøget på at genoprette skaderne efter jordskreddet.
Både kommunen og en lang række af dens lokalpolitikere har i længere tid råbt op om, at der er behov for en statslig håndsrækning, hvis kommunen skal holde sig økonomisk oven vande.
Regeringen låner nu op til 375 millioner kroner til kommunen, som kommer oveni det tilskud på 150 millioner kroner, som et flertal i Folketinget allerede har vedtaget tidligere på året.
Borgmester Torben Hansen understreger, at kommunen fortsat forsøger at få forureneren - Nordic Waste og ejerkredsen - til at betale for skandalen.
- Vi betragter det som en mellemfinansiering. Det er skadevolder, der skal betale. Regeringen og Randers Kommune går stadig - sammen med Kammeradvokaten - efter ledelse og ejer af Nordic Waste. For det er ikke rimeligt, at det er skatteborgerne, der skal betale for det her, siger han.
De eksakte præmisser for lånet er ikke på plads, men skal nu drøftes med Indenrigsministeriet og Finansministeriet, lyder det.
- Der er stadig en risiko for, at situationen kan gå udover børnene og de ældre i det lange løb. Men vi står i en bedre situation, end vi har gjort længe, mener Frida Valbjørn Christensen.
Pengene kunne bruges anderledes
På gaden i Randers bliver der taget godt imod meldingen om den uvildige undersøgele.
- Som borger og skatteyder håber jeg, at vi får en hjælp til regningen, og så må det blive undersøgt, om kommunens tilsyn er lavet, som de skal være. Jeg håber, at de rette får regningen, lyder det fra butikschef Jens Yde.
Omvendt lyder det fra pensionist Lise Jensen, at pengene for en sådan undersøgelse kunne have gjort gavn andre steder.
- Det er egentlig okay, men det koster også. Pengene kunne måske være brugt mere hensigtsmæssigt. De burde hellere sætte kræfter ind over for ejerne af Nordic Waste, siger hun.
Lise Jensen mener heller ikke, at det er det er fair, at Randers Kommune er nødsaget til at låne pengene.
- Vi fik at vide, at staten ville betale stort set det hele. Nu ender regningen hos borgerne, de ældre, daginstitutioner og skoler, siger hun.
Også pensionist John Thomsen er bekymret.
- Det er fint at låne pengene, men de skal jo betales tilbage. Det kan ikke passe, at Randers Kommune skal hænge på det hele. Det burde være ejerne, der også betaler noget af gildet.
Udover at Randers Kommune forsøger at stille Nordic Waste og ejerkredsen til ansvar, har kommunen i den forgange uge meddelt, at man også rejser krav på virksomheden DSH Recycling.
Virksomheden ejede jorden, hvor Nordic Waste lå, og er også ejet af blandt andetTorben Østergaard-Nielsens familiekoncern.
Den tidligere ledelse i Nordic Waste oplyser gennem en pressemedarbejder, at den ikke ønsker at kommentere på den uvildige undersøgelse af Randers Kommune.