De statsansatte chefer får i stigende grad risikotillæg, selv om de har jobgaranti, og fratrædelsesgodtgørelse, selv om de genansættes i samme job eller fortsætter i nyt job på samme statslige arbejdsplads. Det skriver Politiken søndag.
På fem år fra 2005 til 2010 er antallet af statslige chefer, der er ansat på de særligt gunstige og dyre åremålskontrakter, næsten fordoblet fra 669 til 1.235, viser tal fra Finansministeriet.
130.000 kroner ekstra om året
Åremålsaftalerne giver typisk cheferne et tillæg på 20-30 procent af lønnen - i gennemsnit 130.000 kr. om året - som kompensation for, at der er tale om en tidsbegrænset ansættelse.
Men ofte har cheferne garanti for at kunne vende tilbage til et andet job, og i en række tilfælde genansættes de i det samme job og får alligevel udbetalt fratrædelsesgodtgørelse.
Forsker: Helt grotesk
Det er "helt grotesk", siger arbejdsmarkedsforsker professor Flemming Ibsen, Aalborg Universitet. Han mener ikke, at aflønningen af de statslige chefer lever op til finansminister Bjarne Corydons (S) krav om at få mest muligt ud af de offentlige lønkroner, som blandt andet er baggrunden for lærerkonflikten.
- Efter min bedste overbevisning bruger man pengene forkert. Man bruger bare de her ordninger til at løfte chefernes lønninger, men så skal man sige det i stedet for at køre rundt med dette cirkus, siger Flemming Ibsen til Politiken.
Udbetalte 12,3 millioner i godtgørelse til chefer, der ikke stoppede
Politiken har forsøgt at indhente oplysninger fra flere ministerier om, hvor ofte deres chefer får udbetalt fratrædelsesgodtgørelse uden at fratræde. Skatteministeriet har oplyst, at 28 chefer inden for de seneste fem år har fået udbetalt samlet 12,3 millioner kr. uden at fratræde, og at der i alt er 109 chefer på åremålskontrakt.
Finansministeriet har endnu ikke besvaret Politikens forespørgsel fra 21. marts. Da Rigsrevisionen fremlagde sin undersøgelse i 2007, lå ministeriet i top med 85 procent af kontorcheferne ansat på de dyre kontrakter, hvor gennemsnittet for alle ministerierne var 17 procent.