Da statsminister Lars Løkke Rasmussen onsdag præsenterede regeringens forslag til bekæmpelse af hadprædikanter, fremhævede han en britisk model med indrejseforbud for uønskede udlændinge. Hjørnestenen i Lars Løkke Rasmussens udspil er at skabe en liste over personer, der skal forhindres i at »komme til Danmark for at sprede deres had«.
Men ifølge et internt regeringsnotat forudsætter det britiske indrejseforbud permanent grænsekontrol af »alle personer, der ind- og udrejser«, hvis det skal have effekt. Og permanent grænsekontrol er i dag ikke tilladt ifølge de Schengen-regler, som Danmark - modsat Storbritannien - er underlagt. Det skriver Jyllands-Posten.
- I praksis vil det ikke være muligt at gennemføre den britiske ordning, når Danmark i realiteten ikke ved, hvem der krydser vores grænser, siger ekspert i EU-ret Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen til Jyllands-Posten.
Han understreger desuden, at et statsborgerskab i et EU-land og dermed et såkaldt unionsborgerskab vil sætte et dansk indrejseforbud ud af kraft.
Udlændingeminister Inger Støjberg anerkender ifølge Jyllands-Posten, at regeringen endnu ikke har juraen for en dansk model på plads:
- Vi har ikke fastlagt kriterierne for en dansk liste eller løst alle de juridiske problemer, der er.
I Storbritannien kan personer, der antages at ville udføre »uacceptabel adfærd«, ende på en liste og nægtes indrejse. Det kan være, hvis de fremmer had, der kan føre til vold. Eller ansporer til terror og kriminelle handlinger.
På samme måde kan de britiske myndigheder eller den ansvarlige minister suverænt bestemme at udelukke personer, der menes at ville kunne forstyrre den offentlige orden.
/ritzau