Listeria-bakterien, som sandsynligvis har været skyld i 12 menneskers død, er ikke farlig for ellers raske mennesker.
Det oplyser Fødevarestyrelsen, efter det tirsdag kom frem, at lammerullepølse fra Jørn A. Rullepølser har været inficeret med bakterien.
- For os friske er den ikke så farlig, men den kan give nogle influenzalignende symptomer, siger Kim Sigsgaard, fødevareberedskabschef i Fødevarestyrelsen.
- Men den er rigtig farlig for folk, der har anden underliggende sygdom, eller er svækket på anden måde, siger han.
Alle døde havde alvorlig sygdom
Bakterien har sandsynligvis været skyld i flere dødsfald.
- Det drejer sig om 20, der er blevet syge, og der er desværre 12, der er døde, siger Kim Sigsgaard.
Statens Serum Institut oplyser, at alle de 12 døde var personer, som i forvejen led af alvorlige sygdomme. Man kan derfor ikke med 100 procent sikkerhed sige, om det var listeria eller den alvorlige sygdom, der tog livet af den enkelte.
Det vurderes dog, at det er mest sandsynligt, at listeria har været livsforkortende.
Serveret på hospitaler
Rullepølsen er blandt andet blevet serveret på hospitaler på Sjælland, men der er dødsfald fordelt over hele landet.
Fødevarestyrelsen mener, at man har fået styr på bakterien ved at have trukket alle varer tilbage fra Jørn A. Rullepølser, som Fødevarestyrelsen mener, er hovedkilden til bakterien.
Partiet af rullepølse med listeria blev trukket tilbage fra markedet allerede den 6. maj.
Tjek liste med tilbagetrukne varer
Fødevareberedskabschefen fortæller, at det kan være svært at identificere produkter fra virksomheden, da de kun sælges en gros.
Men på Fødevarestyrelsens hjemmeside vil de løbende opdatere en liste over produkter, som skal trækkes tilbage.
- Hvis der kommer produkter på listen, som har været solgt direkte til forbrugeren, så skal man smide dem ud, siger han.
Smitter ikke kød i køledisken
Kan man forvente, at flere bliver ramt af listeria-bakterien?
- Vi skulle gerne stoppe det nu med den tilbagetrækning vi laver, så det vil jeg ikke tro, siger Kim Sigsgaard.
Hvor sikker kan man være på, at det ikke har spredt sig til andet kød i køledisken?
- Det er ikke en bakterie, som suser rundt. Den er i det produkt, den er i, og derfor skal man ikke være bange for, at der ligger en pakke rullepølse ved siden af en pakke skinke, som man gerne vil købe. Det er slet ikke den måde, den smitter på, siger Kim Sigsgaard.