LISTE Seks gode råd til dem, der rammer loftet over kontanthjælpen

Økonomisk rådgiver Lars S. Christensen møder kontanthjælpsmodtagerne, der kæmper for at få budgettet til at hænge sammen.

Godt 33.000 kontanthjælpsmodtagere skal nu få hverdagen til at fungere med færre penge mellem hænderne. (Foto: © Dennis Becker, DR Nyheder)

Kontanthjælpsloftet betyder, at godt 33.000 danskere fra nu af skal leve for færre penge – med mindre de finder sig et arbejde.

Lars S. Christensen er økonomisk rådgiver i boligorganisationen Bo-Vest, der administrerer 10.000 boliger på den københavnske vestegn.

Her er seks råd, som han har med, når han rådgiver kontanthjælpsmodtagere, der får mindre at leve for.

1. Luk øjnene op – og regningerne

- Først og fremmest: det er bedre at gøre noget, end at lukke øjnene, siger Lars S. Christensen.

Det er simpelthen vigtigt at få åbnet rudekuverterne - noget, som Lars S. Christensen og hans kollegaer gerne hjælper med, hvis det er for uoverskueligt for beboerne.

Dernæst handler det om at få overblik over indtægter og udgifter.

- Vi laver et budget over alle indtægter og udgifter og får et overblik over situationen, fortæller Lars S. Christensen.

2. Prioritér regningerne

Mange gange vil det vise sig, at der ikke er penge nok til at fortsætte som hidtil. Og så er det med at prioritere i udgifterne, fortæller Lars S. Christensen.

- Det vigtigste er jo at betale sin husleje, for alle skal have tag over hovedet, siger han.

- Hvis du ikke lige får betalt din regning for et fjernsyn på afbetaling, så kan selskabet komme og hente deres fjernsyn igen. Men de kan ikke sætte dig ud af din lejlighed.

Telefon- og internetregningen er typisk også et af de steder, hvor mange kan spare penge med en anden type abonnement.

3. Få overblik over din gæld

Derefter er det tid til at finde ud af, hvem man skylder penge.

- Folk har jo sjat-gæld rundt omkring. siger Lars S. Christensen.

- Og så er det en god ide at ringe til kreditorerne for at få at vide, om der er mulighed for få henstand eller at aftale en afdragsordning, fortæller den økonomiske rådgiver.

I nogle tilfælde ender det med, at beboerne bliver noteret i registret over dårlige betalere, RKI.

- Og det kan både være godt og skidt, for så kan man jo i hvert fald ikke stifte ny gæld og forværre situationen, siger Lars S. Christensen.

4. Søg rådgivning

Lars S. Christensen er selv et eksempel på et af de steder, man kan søge økonomisk rådgivning: hos de almene boligselskaber. En lang række af dem har tilknyttet økonomiske rådgivere,

Men også blandt andre Forbrugerrådet Tænk og Dansk Folkehjælp driver gratis økonomisk rådgivning. Det samme gør flere kommuner.

5. Led efter gratis tilbud eller tilskud

Når man ikke har så mange penge, er det med at få alt det gratis, som man kan.

- Vi opfordrer beboerne til at se efter de gratis tilbud. Der er blandt andet mange idrætsklubber, der har puljer til gratis sportsaktiviteter, fortæller Lars S. Christensen.

Det kan blandt andet ske gennem DGI’s pulje 'Foreningsliv til alle'.

6. Byt bolig eller fremlej et værelse

Hvis det ikke kan lade sig gøre at blive boende i sin nuværende lejlighed efter kontanthjælpsloftet, så kan det være en mulighed at bytte sin bolig.

- Så kan man flytte til noget mindre eller til noget billigere. Det gælder både i samme boligselskab og mellem boligselskaberne, siger Lars S. Christensen.

En anden mulighed er at leje et værelse ud, hvilket man kan i mange tilfælde kan gøre, uden at indtægten modregnes i kontanthjælpen. Det kræver dog, at udlejeren har accepteret.

- Husk nu at give besked til både kommune og boligselskab, så de ved besked, advarer Lars S. Christensen.

Man har som kontanthjælpsmodtager mulighed for at søge hjælp hos sin kommune til de udgifter, der er i forbindelse med en flytning.

Rådgivning eller ej: nogle gange kan det bare ikke lade sig gøre at få en stærkt beskåret økonomi til at hænge sammen, fortæller Lars S. Christensen.

- Vi kan jo ikke trylle penge ud af et budget, hvor der ikke er nogen, siger han.