Der var store smil og sitrende stemning, da kølebilen fra Fødevarebanken for første gang nogensinde trillede ind på parkeringspladsen ved herberget Dansk Rehabilitering lidt uden for Fjerritslev.
- Det er ligesom juleaften og julemanden, der kommer med gaver, siger Sofia Kaa, der efter eget udsagn har ”bragende PTSD”.
Hun og resten af de i alt 18 beboere har set frem til, at alt fra rødløg til letmælk og pebernødder skulle komme.
Herberget er første stop på Fødevarebankens nye ruter i Nordjylland, hvor overskydende mad fra fabrikker og butikker nu skal uddeles til endnu flere sociale organisationer som herberget ved Fjerritslev.
Selvom de også tidligere har kunnet få deres tre daglige hovedmåltider, så giver den nye ugentlige leverance af overskydende fødevarer lidt flere muligheder for kulinarisk udfoldelse, når herbergets kok og beboere sammen giver sig i kast med madlavningen.
Til dagens grøntsagsret manglede Sofia Kaa grøn peber, så der var smil på læben, da madvognen blandt andet indeholdt en kasse med peber af den grønne slags.
- Nu kommer min grøntsagsret til at være helt fuldendt, siger hun.
Tidligere har hun grundet sin sygdom haft en hverdag, der foregik i fosterstilling det meste af tiden, uden indtagelse af anden mad end yoghurt og milkshakes.
De nye råvarer til spisekammeret vækker også glæde hos lederen af herberget for hjemløse med PTSD.
- Vi har et fast, dagligt budget, og det er ikke et særligt stort beløb, så det her er en kærkommen mulighed for lige at give lidt ekstra, siger tilbudsleder Nico Mølgaard Pedersen.
Fødevarebanken håber at kunne levere råvarer til 425.000 gratis måltider til socialt udsatte borgere i regionen. På landsplan er det tal langt over tre millioner måltider.
Fra rundstykker og ingen energi til varieret kost og smil
Der er langt fra fryserundstykker og billigt pålæg til flødeboller, dyre morgenmadsprodukter og grøntsager i alle regnbuens farver.
Men ikke desto mindre er det springet, den PTSD-ramte Tine har taget.
- Jeg har levet af skagenslapper og pålæg i mere end et år. Jeg har ikke kunnet overskue at lave mad, for jeg har ikke særlig meget energi, og mange dage kommer jeg ikke op eller i bad, for jeg har ikke energien til det, siger Tine, der ikke ønsker sit efternavn offentliggjort.
I sin nye hverdag på herberget i Nordjylland har hun kunnet sænke skuldrene og slappe af, og vide, at der er folk, der hjælper hende med at få en sund og varieret kost.
Og nu kan Tine og resten af beboerne se frem til lidt flødeskum på toppen af lagkagen, som lederen af herberget udtrykker det.
- Vi er her for at få det bedre, så vi kan komme tilbage til en hverdag, og at vi kan få noget hjælp i form af mad, som virksomheder donerer, det er helt fantastisk, siger hun.
Det er dog ikke kun beboerne på Dansk Rehabilitering, der kan se frem til ugentlige leverancer af alt fra forslåede kikærter til fejlpakket medisterpølse.
Med Fødevarebankens udvidelse mod nord vil de på sigt have seks ruter til forskellige sociale organisationer i hele Nordjylland.
Og tilbuddet om gratis fødevarer bragt til døren har – selvfølgelig – været ganske populært.
For selvom kølebilen fra lageret i Aarhus kun lige har haft sin jomfrutur, så er der allerede nu en længere venteliste på at blive en af de mere end 400 modtagere på landsplan.