Lene og Poul forsøger at sikre sommerhuset ved Kolding: 'Jeg håber, at vi går fri den her gang'

Sommerhusejere forbereder sig på oversvømmelser. Beredskabet opfordrer til at alle forlader områderne, når de har sikret sommerhusene.

Ved Grønninghoved Strand er Lene og Poul Breindahl ved at sikre familiens sommerhus mod stigende vandstand. Kolding Kommune har sat containere med sand og sandsække ud flere steder i kommunen.

Varslerne om forhøjet vandstand ser nu endnu mere alvorlige ud end først antaget.

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) melder om forhøjet vandstand mellem 170 og 200 centimeter over normalen i det sydlige Lillebælt fra fredag klokken seks til lørdag klokken 12.

DMI betegner vejrsituationen som 'meget farlig' langs flere kyster.

Og det får ejere af sommerhuse omkring Kolding til at sikre deres ejendomme.

Ved Grønninghoved Strand er Lene og Poul Breindahl ved at fylde sække med sand fra en stor container, som Kolding Kommune har sat op.

De skal bruges til at sikre deres sommerhus, som har været i familiens eje i 70 år.

- Det er med lidt ondt i maven. Det er et sted, der betyder rigtig meget for os, og vi vil rigtig gerne blive ved med at komme her, siger Lene Breindahl.

Sommerhuset blev ramt af en stormflod i 2017. Siden har de bygget et nyt, som er hævet en halv meter i forhold til det gamle.

- Jeg håber, at vi går fri den her gang. Jeg tænker næsten ikke, at vi kan overskue at bygge et nyt, siger Lene Breindahl.

Lene Breindahl fortæller her, at de er ved at sikre sig mod vandet.

Sommerhusejer: Det ser slemt ud

Også Peter Christensen-Dalsgaard er ved sit sommerhus.

Han er i gang med at sætte møblerne op i højden, så de ikke bliver ødelagt, hvis vandet skulle trænge ind.

- Det er tredje gang, at vi oplever det her. Men det ser ud til at blive det værste, siger Peter Christensen-Dalsgaard, som også er formand for Grønninghoved Strands Grundejerforening.

  • Peter Christensen-Dalsgaard viser, hvor højt vandet stod op ad gavlen på hans sommerhus i 1872 - nemlig tre meter over normal vandstand. (Foto: © Peter Øvad Halkjær, DR)
  • Poul Breindahl er ved at fylde sække med sand. De bliver lagt ved dørene i familiens sommerhus for at holde vandet ude.
  • Peter Christensen-Dalsgaard er formand for Grønninghoved Strands Grundejerforening. Han og datteren Anne Sofie Christensen-Dalsgaard hjælpes ad med at sikre naboens sommerhus.
  • Der bliver fyldt sandsække langs hele stranden ved Grønninghoved. Peter Christensen-Dalsgaard får hjælp af sønnen Mikkel. (Foto: © Peter Øvad Halkjær, DR)
1 / 4

Beredskabschef fra Trekantbrand Bo Gøgsig siger, at husene skal sikres i dag. For allerede i løbet af torsdag begynder vandet at stige, og prognosen ser endnu værre ud end i går.

Den viser, at en stor del af sommerhusene i Kolding Kommune bliver oversvømmet.

Så det gælder om at få sikret husene ved at fjerne værdier og dække døre med sandsække, og så skal man forlade områderne, siger Bo Gøgsig.

- Tag det alvorligt, lad være med at opholde jer i sommerhusene. Kør hjem, så I ikke er i området, siger Bo Gøgsig.

Kolding Kommune fylder sække med sand til risikoområder

Medarbejdere hos Kolding Kommune fylder bunker af sække med sand. De skal bruges steder, som risikerer at blive oversvømmet.

Kolding Kommune stiller også containere med sand og sække i midtbyen og andre steder langs kysten, der risikerer at blive oversvømmet.

Samtidig er medarbejdere fra kommunen i gang med at fjerne seks badebroer langs hele Stenderup-halvøen.

Også BlueKolding, der blandt andet tager sig af kommunens spildevand, forbereder sig på at holde vandet ude af spildevandssystemet.

Det siger afløbsoperatør Leif Larsen.

- Vi risikerer, at vandstanden bliver så høj, at det går i vores installationer og afbryder vores mulighed for at holde pumpesystemerne kørende, siger han.

Det er kraftige vinde fra øst og deraf stigende vandstand i Østersøen, som er skyld i kritisk forhøjet vandstand ved de danske østersøkyster og i særdeleshed ved kysterne omkring Lillebælt og det sydfynske øhav samt Lolland og Falster.

Ifølge de seneste prognoser fra DMI vil vandstanden kulminere fredag og lørdag. Samtidig med den forhøjede vandstand ser der også ud til at komme høje bølger, og det gør situationen ekstra kritisk.