Lektor om udflytningskritik: Sprog-direktør optræder illoyalt og modigt på samme tid

Dansk Sprognævn og Innovationsfonden har på deres hjemmesider kritiseret regeringens udflytningsplaner.

Sabine Kirchmeier er direktør for Dansk Sprognævn, og hun har brugt nævnets hjemmeside til at kritisere udflytningen til Bogense. (Foto: Claus bech © Scanpix) (Foto: © Claus bech, Scanpix)

- Jeg er bange for, at det bliver en overordentlig vanskelig opgave at få et højt specialiseret forskningsmiljø som Sprognævnet til at fungere i Bogense, og jeg er meget spændt på at høre, hvilke faglige vurderinger der ligger til grund for beslutningen.

Ordene er skrevet på Dansk Sprognævns hjemmeside af direktør Sabine Kirchmeier umiddelbart efter, at det stod klart, at Sprognævnet, som en del af regeringens udflytning af statslige arbejdspladser, bytter sin nuværende adresse på Frederiksberg ud med en adresse i Bogense på Fyn.

Også Innovationsfondens formand, Jens Maaløe, har brugt fondens hjemmeside som platform for kritik mod udflytningsplanerne.

Det har fået regeringsordførerne Thomas Danielsen fra Venstre og Anders Johansson fra De Konservative til at sige til Kristeligt Dagblad, at det er ”upassende”, at Sabine Kirchmeier bruger Sprognævnets offentligt ejede hjemmeside som en platform for en kritik af staten.

Illoyalt over for den politiske beslutning

Birgitte Poulsen, der er lektor i offentlig forvaltning på RUC, går skridtet videre og kalder det "usædvanligt", at embedsværket undsiger en politisk beslutning offentligt.

- Det problematiske er måske ikke så meget, at hun (Sabine Kirchmeier red.) ytrer sig om sine egne arbejdsforhold - det er hun i sin gode ret til. Det problematiske er, at kritikken står på institutionens hjemmeside, og det er uhensigtsmæssigt, fordi det er en officiel hjemmeside, siger hun.

Samtidig ser hun det som "illoyalt" over for den politiske beslutning, når hun går ud og undsiger den som den embedsmand, hun er.

Men det er også et modigt træk af Dansk Sprognævn og Innovationsfonden, mener Birgitte Poulsen.

- Det er modigt, at man faktisk tør at gå ud at sige det, hvis man synes, at der sker en faglig forringelse. Men den officielle hjemmeside er ikke den rigtige platform, siger hun.

Regeringens anden runde af statslige udflytninger sender godt 4.000 job ud til 49 forskellige byer rundt om i landet.

Udflytningen af omkring halvdelen af stillingerne blev allerede annonceret ved sidste års præsentation af en ny struktur for Skat.