Lars har fået mere fleksibilitet som lærer: Nu kan jeg nå at lufte hovedet

I Holbæk Kommune har lærerne nu fået mulighed for at forberede sig andre steder end på skolen.

Lærer Lars Nielsen ser frem til, at han kan holde pause mellem undervisning og forberedelse.

Da nye arbejdstidsregler for folkeskolelærere trådte i kraft sidste sommer, var Holbæk en af de kommuner, der krævede, at lærerne skulle være til stede på skolen hele deres arbejdstid.

I år er det anderledes. Nu har kommunen indgået en aftale med lærerne om, at otte timer af deres ugentlige arbejdstid er fleksible.

Den ændring er en af kommunens skolelærere, Lars Nielsen, godt tilfreds med. Nu behøver han ikke længere kun at forberede sig på skolen, og det giver bedre mening for ham.

- Man kan komme hjem og måske lufte hovedet efter samværet med børnene og derefter sidde og forberede sig igen. Det giver noget mere lyst til at gå på opgaven igen, siger han.

18 kommuner sadler om

Holbæk er langt fra den eneste kommune, der tilbyder lærerne ekstra fleksibilitet efter et skoleår, hvor al arbejdstid skulle lægges på skolen.

En rundspørge, DR Nyheder har foretaget blandt alle landets skolechefer, viser, at 18 kommuner ikke længere stiller krav til lærerne om fuld tilstedeværelse i det kommende skoleår, selvom de gjorde det sidste år.

Rundspørgen viser samtidig, at nogle eller samtlige folkeskolelærere i 46 kommuner også sidste år havde mulighed for at lægge noget af deres arbejdstid uden for skolen.

I 34 andre kommuner var der både sidste år og i år krav til lærerne om, at de skal lægge al deres arbejdstid på skolen.

Behov for mere fleksibilitet

Skolechef i Holbæk Kommune, Marianne Stentebjerg, forklarer, at kommunen har brugt sidste skoleår på at evaluere den måde, lærernes arbejdstid var tilrettelagt på.

Løbende har skoleledelsen i kommunen erfaret, at der var behov for en højere grad af fleksibilitet, og derfor er ændringerne nu trådt i kraft.

- Vi håber, at vi får nogle lærere i højere trivsel, og som trives bedre med de arbejdsopgaver, der ligger i deres opgaveportefølje i det kommende år, siger Marianne Stentebjerg.

"Rigtig god mening"

Lars Nielsen forudser, at fleksibiliteten vil gøre det lettere at skabe en god undervisning som lærer.

- Der kan komme nogle endnu mere forberedte lærere, fordi man har mulighed for at flekse og gå i dybden med ting, når man har brug for det. Det giver jo rigtig god mening for at lave den bedst mulige undervisning, siger han.

Loven om de nye arbejdstidsregler blev vedtaget i april 2013. Loven satte en stopper for konflikten mellem Kommunernes Landsforening og Lærernes Centralorganisation, der ikke kunne blive enige om en ny arbejdstidsaftale.

Striden førte til, at lærerne var lockoutet fra skolerne i 25 dage.