Lars Findsen undrer sig over timing i tiltale - juraprofessor bakker ham op

Lars Findsen gentager, at sagen efter hans opfattelse fortsat er "vanvittig".

Lars Findsen skriver i en udtalelse sendt til Ritzau fredag aften, at sagen mod ham påvirker alle omkring ham og især hans tre børn. Han nægter sig skyldig i alle anklager. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix Denmark)

Den mangeårige og nu suspenderede chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, er i dag blevet tiltalt for at have lækket "højt klassificerede oplysninger".

I morges - i øvrigt dagen før sin 58-års fødselsdag - fik han besøg af to personer fra Politiets Efterretningstjeneste, PET, der overbragte ham anklageskriftet, som han fik lov at læse igennem og aflevere retur.

Det har fået hovedpersonen til tasterne, og i en skriftlig udtalelse sendt til nyhedsbureauet Ritzau her til aften skriver han blandt andet, at han undrer sig over, hvorfor man ikke stoppede ham tidligere, hvis man "...virkelig havde en reel bekymring for, at hemmelige oplysninger blev røbet på skadelig vis - eller hvis man i øvrigt havde en oplevelse af, at der var noget man ikke forstod," står der i hans udtalelse.

"Hvorfor var det nødvendigt at overvåge mig og min familie i så lang tid, hvis man tidligt i forløbet mente, at jeg var på gale veje? Jeg står stadig - ligesom mange andre, tror jeg - mildest talt temmelig uforstående over for mange ting i denne her sag."

Ifølge anklageskriftet fandt hans påståede lovbrud sted over en periode på hele 16-17 måneder.

Det er fortsat ikke blevet offentliggjort, hvad Lars Findsen præcist er blevet tiltalt for, men det står klart, at der er tale om seks forhold om afsløring af "statshemmeligheder eller andre særligt fortrolige oplysninger, som i det væsentlige stammede fra den pågældendes tjeneste i FE", som der står i en pressemeddelelse fra Anklagemyndigheden, der også er sendt ud i dag.

Det skulle altså være sket over en periode på 16-17 måneder, mens Lars Findsen og andre topledere var hjemsendt fra den 21. august 2020, fordi et uafhængigt tilsyn havde rettet alvorlig kritik mod Forsvarets Efterretningstjeneste.

Han blev anholdt og sigtet i sagen den 8. december 2021, hvorefter han blev varetægtsfængslet og løsladt igen den 17. februar.

Findsen ser frem til sagen med sindsro

I Lars Findsens udtalelse skriver han, at han fortsat betegner sagen og håndteringen af den som værende "vanvittig".

- Efter nu at have set det korte anklageskrift, som man har brugt syv måneder på, er der ingen grund til at korrigere mine tidligere udtalelser (om at sagen er vanvittig, red.), står der.

Han gentager, at han på intet tidspunkt har røbet statshemmeligheder, og så fastslår han, at han i hele sin tjenestetid samt under sin hjemsendelse kun har været optaget af at varetage Danmarks sikkerhedsmæssige interesser.

- For mit eget vedkommende ser jeg derfor med sindsro frem mod en prøvelse af anklagemyndighedens grundlag, skriver Lars Findsen.

Han understreger, at sagen efter hans opfattelse kun tjener til at skade FE og tjenestens renommé i ind-og udland.

Tesfaye: 'Vi lever ikke i en bananrepublik - stol på myndighederne'

Spørgsmålet om timingen i sagen har DR Nyheder givet videre til justitsminister Mattias Tesfaye (S):

- Hvorfor blev Lars Findsen ikke anholdt, første gang han angiveligt røbede statshemmeligheder?

- Jeg kan ikke komme ind på detaljer i sagen på den måde. Jeg kan sige, at det har været en lang og grundig efterforskning, og jeg har ikke kunnet se noget grundlag for at tilsidesætte den indstilling, der er kommet fra Rigsadvokaten på baggrund af det arbejde, der er lavet i Østjyllands Politi og af Statsadvokaten i Viborg, svarer Tesfaye.

- Da jeg i går nikkede ja til, at der skulle rejses tiltale, var jeg selvfølgelig også klar over, at det ikke er hver dag, vi ser en sag som den her i Danmark. Derfor har det været helt afgørende, at alt går fuldstændigt snorlige efter bogen.

- Men kan du forstå, at nogen undrer sig over det lange sagsforløb? Havde det ikke været bedst for Danmark at få stoppet Lars Findsens så hurtigt som muligt og altså første gang, man blev klar over, at han angiveligt røbede statshemmeligheder?

- Jeg kan sagtens forstå, at folk stiller spørgsmål til det her, men jeg appellerer til, at der er en forståelse for, at vi af indlysende årsager ikke kan røbe de hemmeligheder, vores efterretningstjenester er så dybt afhængige af. For erhvervslivets skyld, for befolkningens sikkerhed og statens sikkerhed, siger Mattias Tesfaye.

- Folk kan stole på, at vi ikke lever i en bananrepublik. Vi har ikke en anklagemyndighed, der rejser sigtelser eller indstiller til at rejse tiltale, uden at der er grundlag for det. Nu ligger sagen hos domstolene, og så må vi stole på, at vi har en uafhængig, dygtig domstol, der er i stand til at træffe de afgørelser, der skal træffes i den her sag, lyder det fra justitsministeren.

Justitsminister Mathias Tesfaye (S) appellerer til, at man lader domstolene træffe en beslutning og venter på udfaldet af det, men han forstår godt, at mange stiller spørgsmål til sagsbehandlingen. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Juraprofessor: 'Noget tyder på, at man har en tynd sag'

Til DR Nyheder siger Eva Smith, som er professor emerita i jura ved Københavns Universitet, at mange ting tyder på, at man har opbygget en tynd sag mod Lars Findsen.

Det er hendes vurdering.

- Manden siger selv, at han er uskyldig. Man lækker oplysninger om, at han har fisket cykelvrag op, der skulle destrueres, som han så har taget med til sit sommerhus for at reparere. Man lækker helt private oplysninger fra hans soveværelse over for politikere. Det tyder på, at man mangler noget. Alt det her er informationer, som overhovedet ikke har noget med selve sagen at gøre, siger Eva Smith.

Det undrer hende, at alle disse detaljer overhovedet kommer frem i lyset, hvis man har en god, tung sag, der kan holde hele vejen til domfældelse.

- Jeg tænker, at det enten er for at sværte Lars Findsen til eller også for at dække over, at man altså har en tynd sag, siger Eva Smith.

Lars Findsen nægter sig skyldig, men hvis han alligevel ender med at blive dømt, vil Anklagemyndigheden have ham i fængsel. Formentlig i lige under fire år.

Der er ikke sat nogen dato på, hvornår sagen skal for retten, hvor den efter alt at dømme vil køre for lukkede døre. Det er derfor muligt, at offentligheden aldrig vil få kendskab til alle detaljerne.