Sæsonen for kør-selv-ferier begynder nu, og det betyder, at en stor del af feriedanskerne sætter bilen i gear og kører ned gennem Tyskland.
Men du skal væbne dig med tålmodighed, for den varme asfalt på de tyske motorveje ser ud til at blive godt proppet med biler.
For der er virkelig gang i vejarbejdet rundt omkring på det tyske motorvejsnet. I alt 433 større byggeprojekter, ifølge den tyske bilejerforening ADAC.
Alene på den vigtige motorvej A7 fra den dansk-tyske grænse mod syd over Hamborg og Hannover er der over 40 igangværende vejarbejder.
Og det skaber udfordringer, fortæller Karsten Meyland Lemche, der er testkører for Danmarks største interesseorganisation for bilejere, FDM.
- Vi ser, at der er meget vejarbejde i år, og det er umuligt ikke at ramme ind i noget kø. Når du kommer fra den dansk-tyske grænse, vil man opleve meget vejarbejde, siger han.
Det er især ved de store byer såsom Berlin, München eller Hamborg, at trafikken er slem.
Kør sent og midt på ugen
Når kalenderen om få dage viser juli, rammer vi også den måned, hvor presset er allerstørst på de tyske motorveje.
Så hvis man skal af sted inden for de næste uger, er det uundgåeligt, at farten må ned engang i mellem. Men det er muligt at holde køkørslen på et minimum, forklarer Karsten Meyland Lemche.
- Tirsdag og onsdag er de bedste dage at køre på. Mange ferielejligheder har skiftedag om lørdagen, så de fleste kører til og fra i dagene op til og lige efter. Og så kan man selvfølgelig vinde noget på at køre der, hvor der ikke er myldretrafik. Især mellem 22 og 06, siger han.
Han fortæller videre, at det særligt er fra midten af juli, at trafikken er allerværst. Det er forskelligt, hvornår de enkelte delstater i Tyskland får ferie, men mange smutter afsted efter 13 juli.
Derudover skal man så vidt muligt styre udenom natten mellem lørdag den 7. juli og søndag den 8. juli - og igen natten mellem 28. og 29. juli - hvis man skal mod Hamborg. Her bliver den store flaskehals, Elbtunnellen i Hamborg, nemlig spærret i begge retninger.
Alternative ruter
Hvis man er i en situation, hvor det ikke er muligt at indrette afrejsedage- og tidspunkt efter rådene, er der andre muligheder.
Hvis man skal sydpå, handler det mest af alt om at undgå Hamborg.
- Hvis man skal til eksempelvis Italien, Kroatien eller Østrig, er det en god idé at køre over den østlige del af Tyskland. Så kommer man over Berlin, hvor trafikken ikke er ligeså slem som ved Hamborg, siger Karsten Meyland Lemche.
Du kan få overblikket over den trafikale situation på de tyske veje på bilejerforeningen ADAC's hjemmeside.