Lærere skal snart stemple ind og ud

Mandag møder lærere i Tårnby og Esbjerg op til nye arbejdstidsregler og stempelur til arbejdstidsregistrering.

Som konsekvens af folkeskolereformen skal lærerne i Tårnby fremover bruge al deres arbejdstid på skolen i tidsrummet 7-17. (© DR)

Når de omkring 450 lærere i Tårnby Kommune møder på arbejde efter sommerferien mandag, så skal de huske at stemple ind, når de møder på arbejde, og stemple ud, når de går hjem.

I forlængelse af folkeskolereformen har Tårnby Kommune nemlig besluttet, at lærerne skal bruge hele deres arbejdstid på skolen. Derfor har kommunen sat terminaler op på samtlige af kommunens otte skoler, hvor lærerne skal registrere sig to gange om dagen.

- Alle lærerne har fået et brev i sommerferien, hvor der står, at de skal huske deres nøglekort eller en kode, når de møder den første dag, så de kan stemple ind, siger kredsformand for lærerne i Tårnby Ulla Erlandsen fra Danmarks Lærerforening.

- Det er jo fuldstændig ligesom i gamle dage på fabrikkerne, hvor arbejderne stod i kø for at stemple ind og ud, tilføjer hun.

Lærere: Vi har det skidt

Som konsekvens af folkeskolereformen skal lærerne i Tårnby fremover bruge al deres arbejdstid på skolen i tidsrummet 7-17. Kun tre procent af den samlede arbejdstid må bruges uden for skolens matrikel, har man besluttet i kommunen.

Men lærerne er ikke glade for, at de nu skal hive kortet frem, når de kommer og går.

- Vi har det rigtig skidt med det, for vi oplever det som manglende tillid til os. Det virker nærmest som en hån mod lærerne, at vi skal stå der og stemple ind og ud. Det er med til at dræbe arbejdsglæden, siger Ulla Erlandsen.

- Selvfølgelig skal vi arbejde de timer, vi skal, men det er måden, man har valgt at gøre det på. Det ville være okay at registrere arbejdstiden i et almindeligt kalendersystem på lærernes computere. Det ville de måske også selv kunne bruge som planlægningsredskab, siger hun.

Formand: Tegn på manglende tillid

Lærerne i Tårnby skal arbejde 40 timer om ugen i 42 uger om året, og de fleste timer ligger allerede fast som undervisning eller teamsamarbejde, siger Ulla Erlandsen.

Også i Esbjerg Kommune skal lærerne på tre af kommunens skoler fra mandag stemple ind og ud på arbejdspladsen, oplyser formanden for Esbjerg Lærerforening, Kenneth Nielsen:

- Det er i bund og grund et tegn på manglende tillid til lærerne, og det er trist, siger han til Ritzau.

Hos Danmarks Lærerforening kan formanden for overenskomstudvalget, Gordon Ørskov Madsen, godt forstå, at lærerne er utilfredse.

- Det er at indføre en gammeldags tankegang fra en industrivirksomhed i en skole anno 2014. Det er ikke baseret på dialog om, hvordan man løser opgaverne bedst muligt, men er alene en kontrolforanstaltning af lærerne, siger han.

Har du kommentarer til eller erfaringer med skolereformen, vil vi meget gerne høre fra dig. Send en mail til skolereform@dr.dk

/ritzau/