Lægemiddelstyrelsen om usikkerhed ved ny vaccine: 'Der er på ingen måde grund til panik'

Et mindre studie har fået Sydafrika til at sætte vaccinationer med AstraZeneca på pause.

Vaccinerne fra AstraZeneca bliver i dag kørt ud til regionerne, så de kan tilbydes frontpersonale. (Foto: © Alain Jocard, Scanpix)

I et kapløb med tiden har forskere over hele verden det seneste år arbejdet på – og haft succes med – at udvikle vacciner mod coronavirus.

Muterede varianter af coronavirus er imidlertid skudt frem og har skabt bekymring for, om vaccinerne fortsat vil beskytte.

Nu har et lille studie fra Sydafrika sået tvivl om virkningen af den nye coronavaccine fra AstraZeneca, som Danmark modtog de første leverancer af i lørdags.

Studiet viser, at AstraZeneca-vaccinen har en yderst begrænset effekt på milde og moderate tilfælde af den sydafrikanske coronavariant hos unge voksne.

De danske myndigheder er opmærksomme på studiet, men det giver ikke på nuværende tidspunkt anledning til at ændre kurs, understreger direktør Thomas Senderovitz fra Lægemiddelstyrelsen, der sikrer og kontrollerer lægemidler på det danske marked.

- Der er på ingen måde grund til panik, siger han.

- AstraZeneca-vaccinen er en god, effektiv og sikker vaccine. Den har nogle ulemper i forhold til de andre, men til gengæld har den også nogle fordele. Så samlet er det et vigtigt redskab i kampen mod pandemien.

De øvrige to vacciner, vi har herhjemme, egner sig ikke til vaccination af borgere i eget hjem, fordi de kræver helt særlige hensyn og for eksempel skal opbevares ved en temperatur på ned til -70 grader.

Vaccinen fra AstraZeneca er langt mindre skrøbelig.

Fem smittetilfælde i Danmark

I studiet fra Sydafrika er AstraZeneca-vaccinen blevet testet på omkring 2.000 yngre personer.

Studiet er endnu ikke blevet efterprøvet af fagfæller og konkluderer ikke, om vaccinen har en effekt ved mere alvorlige sygdomstilfælde eller hos ældre personer.

Ikke desto mindre har de sydafrikanske myndigheder besluttet at sætte udrulningen af vaccinen på pause, og et hold eksperter fra Verdensundhedsorganisationen, WHO, mødes i dag for at diskutere AstraZeneca-vaccinen, som er udviklet i samarbejde med forskere fra Oxford Universitet.

Omdrejningspunktet for studiet er den sydafrikanske coronavariant, som der ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er konstateret fem tilfælde af i Danmark.

Alle fem tilfælde stammer fra rejser til udlandet.

- At en vaccine bliver sat på pause i Sydafrika, hvor der er rigtig mange tilfælde af mutationen, gør selvfølgelig, at man kigger ekstra grundigt efter. Men heldigvis har vi – i hvert fald ikke endnu – en udbredt smitte med den sydafrikanske variant, siger Thomas Senderovitz.

Professor Søren Riis Paludan fra Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet er enig i, at der ikke er grund til at sætte AstraZeneca-vaccinen på pause i Danmark.

- Det er to helt forskellige situationer. Vi er ved at blive invaderet af den britiske coronavariant, som vaccinerne virker effektivt mod. I Sydafrika er det en anden variant, de kæmper med, siger professoren.

Han vurderer heller ikke, at det bliver nødvendigt at lægge AstraZeneca på hylden, hvis vi på sigt får flere smittetilfælde med den sydafrikanske variant.

Her sætter han sin lid til såkaldt flokimmunitet, der er en form for indirekte beskyttelse mod infektionssygdomme, som opstår, når en stor andel af en befolkning er blevet immune mod smitte og derfor ikke kan smitte den lille del af flokken, som ikke er immun.

- I et sådant scenarie vil rigtig mange være vaccineret med andre vacciner, som giver fuld beskyttelse – også mod den sydafrikanske variant. Så vil flokimmunitet tage over, siger Søren Riis Paludan.

Holder øje med mutationer

Danmarks vaccinestrategi er at få vaccineret de ældste og mest sårbare først, da det især er dem, der risikerer et hårdt forløb med coronavirus.

Men vaccinen fra AstraZeneca er kun i meget begrænset omfang testet på personer over 55 år, og de danske sundhedsmyndigheder har derfor besluttet, at vaccinen i første omgang skal tilbydes til frontpersonale på for eksempel plejehjem og sygehuse.

Lægemiddelstyrelsens direktør understreger, at de trygt kan takke ja til vaccinen:

- Men kommer der mutationer senere hen, så er hverken de første vacciner eller denne her nødvendigvis effektive. Det er noget, vi må følge. Men lige nu er der ikke noget, der tyder på, at man ikke kan være helt tryg. Den skal nok virke.

Selv om vaccinerne kun har været på markedet i kort tid, er vaccineproducenterne allerede nu i gang med at se på, hvordan de kan justeres for at beskytte mod nye coronavarianter.

Ifølge Thomas Senderovitz er det endnu for tidligt at sige, om vi skal til at indstille os på for eksempel årlige vacciner mod coronavirus, som vi kender det fra influenzavaccinationerne.

- Men vi skal belave os på, at det ikke bare bliver klaret med et trylleslag. Det er rettidig omhu at gå i gang med at kigge på eventuelle nye generationer af vaccinerne, siger han.

Vaccinerne fra AstraZeneca bliver leveret til regionerne i dag og kan tages i brug fra i morgen.