Læge-app skal spotte hudkræft flere steder i landet

Appen skal over det næste halve år bredes ud til Region Syddanmark, efter at have været afprøvet i Region H.

'Dermloop' kan hjælpe læger med hurtigt at få diagnosticeret patienter, der bekymrer sig om modermærkekræft.

Når en person går til lægen med et modermærke, som vedkommende synes ser mistænkeligt ud, kan det ofte være svært for den praktiserende læge at vurdere, om modermærket er god- eller ondartet.

Derfor ender lægen tit med at sende patienten videre til en hudspecialist.

Men det kan ofte tage noget tid, før specialisten har plads i kalenderen, og patienten risikerer at gå med bekymringer om mulig hudkræft i flere uger.

Men de bekymringer har en app forsøgt at afhjælpe flere steder i Region Hovedstaden. 'Dermloop' hedder den, og det er den danske læge Niels Ternov fra Herlev og Gentofte Hospital, der står bag.

- Den giver nem adgang til god diagnosticering, siger han.

Meningen er, at lægen tager billeder af modermærket og sender dem ind til en række eksperter. Herefter vurderer de, om modermærket er god- eller ondartet.

Det tager typisk to til fem dage, og på den måde går ekspeditionstiden hurtigere, end hvis patienten skal sendes videre til en ny læge.

Det er et billede som det her, lægerne præsenteres for, når de skal øve sig i at genkende modermærke- eller hudkræft. I tilfældet her er der tale om et almindeligt modermærke.

'Dermloop' bliver lige nu brugt i Region Hovedstaden, men appen skal over de næste seks måneder også implementeres i Region Syddanmark og på Odense Universitetshospital.

- Det giver den praktiserende læge mulighed for mere eller mindre at have en hudlæge med i konsultationen. Ved hjælp af nogle få klik får lægen hjælp fra hudlægen, fortæller Niels Ternov.

Skub i processen

Samia Ditta er praktiserende læge hos Lægerne Kirkebjerg i Brøndbyvester i København. Hun har brugt 'Dermloop' de sidste seks måneder, og for hende giver appen god mening.

- Vi får patienten igennem systemet på en mere effektiv måde og på en mere målrettet måde, således at patienten kommer det rette sted hen på det rette tidspunkt, siger hun.

Hun fortæller, at de før i tiden ofte endte med at sende godartede modermærker til hospitalerne, fordi de hellere ville være på den sikre side.

- Det gør vi ikke længere, fordi nu er der en ekspert, der har set på billederne, inden vi sender patienten videre i et kræftpakkeforløb, siger Samia Ditta.

Udover at de praktiserende læger kan sende billeder af et modermærke ind til eksperter og på den måde hurtigt få afklaret, om der er brug for behandling, så har appen også en anden mulighed.

Den bruges nemlig også som et slags læringsværktøj til lægerne, så de selv bliver dygtigere til at spotte hudkræft - en proces, der eller normalt sker ved sidemandsoplæring. Meningen er, at man på ganske få måneder skal kunne tilegne sig flere års erfaring inden for hudkræft-diagnosticering.

Appen kan se, hvad lægen er god eller mindre god til, og på den måde bliver vedkommende hele tiden præsenteret for det, han eller hun skal øve sig på.

Samia Ditta har brugt 'Dermloop' i seks måneder. Ifølge hende sætter appen skub i diagnosticeringen.

- Det er en hybridløsning, der består af en læringsapp og en klinisk del, som man bruge til at behandle patienter, siger Niels Ternov.

Kan være mangelfuld

Selvom 'Dermloop' umiddelbart kan virke revolutionerende for sundhedsvæsenet, så er der stadig grund til skepsis. Det mener Katrine Karmisholt, der er overlæge på hudafdelingen på Bispebjerg Hospital i København.

Hun påpeger, hvor vigtigt det er for hudlæger at se på hele patienten fremfor billeder af et enkelt modermærke. Der kan nemlig tit være et mønster, der går igen.

- Det kan du kun finde, hvis du ser på hele patienten, ikke hvis du kun ser enkelte billeder af ét modermærke, siger Katrine Karmisholt.

Hun vil ikke kalde appen misvisende, men mener samtidig heller ikke, at den er tilstrækkelig i opsporingen af modermærkekræft. Alligevel ser hun potentiale i det nye digitale værktøj.

- Den kan aflaste sundhedsvæsenet, hvis den er rigtig god til at finde de ondartede modermærke og udelukke de godartede. Hvis vi fanger modermærkekræft tidligt, så kan vi øge livstiden for de her patienter betragteligt, siger hun.

Niels Ternov understreger, at meningen med appen ikke er at skrotte alle fysiske lægebesøg. Ifølge ham får eksperterne hele patientens historik sammen med billederne, og de bygger dermed deres endelige vurdering på mere end bare billederne.

Han fortæller, at det handler om at få sorteret lavrisikopatienterne væk, så der bliver bedre tid til patienter med høj risiko for kræft.

- Det her er ikke et redskab, der skal fjerne alle fysiske besøg. Det er et redskab, der kan sortere i hvem, man behøver at se fysisk, siger Niels Ternov.