LA og DF vil give bøder til kommuner, der ikke overholder loven på børneområdet

Socialministeren har i dag været i samråd om sanktionsmuligheder overfor kommuner, der ikke overholder lovgivningsmæssige tidsfrister i børnesager.

- Det har store menneskelige konsekvenser, når man ikke får den hjælp, man har krav på, lyder det fra socialordfører for Liberal Alliance Katrine Daugaard.

Kommuner skal betale bøder til familier, der ikke har fået den hjælp, de har krav på.

Det foreslår Dansk Folkeparti og Liberal Alliance som en del af svaret på, hvad der skal til for at få kommunerne til at overholde tidsfrister og mindske fejl i deres sagsbehandling på børne- og familieområdet.

I dag har socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil været i samråd for at drøfte, hvorvidt det bør være muligt at sanktionere kommunerne anderledes, når de ikke overholder lovgivningen på børneområdet.

Samråd i Socialudvalget på Christiansborg.

Det er Liberal Alliance, som havde indkaldt til samrådet, og de mener ligesom Dansk Folkeparti, at der skal økonomiske konsekvenser til for at få kommunerne til at rette ind.

- Vi kan jo se, at kommunerne overtræder loven gang på gang, og at de på trods af hjemviste afgørelser fra Ankestyrelsen og taskforceforløb fortsætter med at bryde loven, siger socialudvalgsformand fra Liberal Alliance Katrine Daugaard.

- Lige så vel som borgere i Danmark skal overholde lovgivningen, og alternativt får de en eller anden form for straf, så må det jo også være sådan, at kommunen skal overholde den lovgivning, som bliver lavet herinde på Christiansborg i forhold til at sikre for eksempel mennesker med handicap et værdigt liv, siger Mette Thiesen, socialudvalgsformand for Dansk Folkeparti.

Ingen konsekvenser

En bodsordning, hvor familier for eksempel får erstatning fra kommunen, skal ifølge de to partier bidrage til at genskabe borgernes tillid til systemet.

- Det har store menneskelige konsekvenser, når man ikke får den hjælp, man har krav på, men det har i Danmark ingen konsekvenser for kommuner at begå lovbrud, og det går udover tilliden til systemet, siger Katrine Daugaard.

Men det er socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ikke enig i.

- Jeg er faktisk uenig i, at det ikke har konsekvenser. Det er bare nogle andre konsekvenser. For eksempel personalemæssige konsekvenser. Jeg tror ikke, bøder er mere effektive end fyringer, så kan vi diskutere, om der bliver fyret nok, men jeg tror ikke, bøder kommer til fagligt set at løse de her udfordringer.

Socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ses her under et møde i 2020. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix)

Taskforce virker ikke

Ifølge ministeren er der i dag den sanktion, at kommunerne bliver pålagt at gennemføre et såkaldt taskforceforløb, hvor eksterne konsulenter kommer ind og støtter afdelingen til at forbedre deres sagsbehandling.

- Jeg tror, vi skal fortsætte med at lave og udvikle modeller med taskforceforløb. Det har ikke løst alle problemer, men der er mange kommuner, der har fået noget ud af de forløb.

Både Langeland, Nyborg og Nordfyn har haft forløb med taskforce indenfor de seneste år, og alligevel er der gennem de seneste måneder blevet konstateret store forvaltningsmæssige problemer i alle tre kommuner. Derfor tror Katrine Daugaard ikke på, at taskforceforløb er nok.

- Det ser desværre ikke ud til, at de ting, som taskforcen påpeger, er galt og arbejder med i forløbene, nogensinde rigtig bliver implementeret. Derfor tror vi, der er behov for skrappere sanktioner overfor kommunerne, siger hun.