Kvinder kan nu teste sig selv for HPV-virus

Tusindvis af kvinder i Region Hovedstaden vil snart få tilbudt en HPV-hjemmetest. Virussen kan nemlig i nogle tilfælde føre til livsmoderhalskræft.

HPV-vaccinen virker, viser forskning. (Foto: © DR Nyheder)

Snart vil 25.000 kvinder kunne teste sig selv for HPV-virus med en hjemmetest. Det sker i et nyt projekt i Region Hovedstaden, skriver Politiken onsdag.

Kvinderne er fra den gruppe, som ikke har deltaget i det eksisterende screeningstilbud for livmoderhalskræft inden for de seneste fire til seks år.

Carsten Rygaard, der er ledende overlæge på Patologiafdelingen på Hvidovre Hospital, fortæller, at det er tre ud af fire danske kvinder, som bliver screenet for livmoderhalskræft.

- Men halvdelen af alle nydiagnosticerede tilfælde finder vi desværre i den restgruppe, der af forskellige årsager ikke bliver undersøgt regelmæssigt.

- De kvinder vil vi rigtig gerne have fat i, og derfor tilbyder vi nu en hjemmetest, så antallet af nye kræfttilfælde kan falde. Jeg er overbevist om, at det her projekt vil redde liv, siger Carsten Rygaard til Politiken.

Projekt skal fange udeblevne kvinder

Hvert tredje år bliver kvinder i alderen 23-49 år inviteret til en screening for livmoderhalskræft. Imens bliver kvinder i alderen 50-64 år inviteret hvert femte år.

Hvis kvinderne ikke reagerer på indkaldelsen og de efterfølgende to rykkere, bliver de først indkaldt igen flere år senere ved den næste screeningsrunde.

Målet med det nye projekt er at fange disse kvinder og finde ud af, hvorfor de ikke deltager. Men hjemmetesten erstatter ikke den ordinære screening, forklarer Carsten Rygaard.

- Vi vil kunne påvise HPV-infektion med hjemmetest, men det har mange, og det er ofte ufarligt, da de går i sig selv igen. Den påviser ikke de celleforandringer, der kan være forstadier til kræft.

- Derfor er det vigtigt, at kvinder med en positiv hjemmetest går til lægen og får en egentlig gynækologisk undersøgelse, så vi kan be- eller afkræfte, om infektionen har medført forstadier til livmoderhalskræft, siger overlægen til Politiken.

Smitter ved seksuelt samvær

Omkring 350 kvinder får hvert år stillet diagnosen livmoderhalskræft, og knap 150 kvinder dør om året af sygdommen, ifølge tal på Region Hovedstadens hjemmeside.

HPV er navnet på et virus, der smitter gennem seksuelt samvær. HPV består af over 150 virustyper, hvor mindst 15 af disse kan give celleforandringer. De celleforandringer kan i nogle tilfælde føre til livmoderhalskræft.

/ritzau/