Sjællands Universitetshospital i Køge har, som det første sted i landet, taget AI-teknologien i brug, når patienter med tyk- og endetarmskræft skal behandles.
AI dækker over kunstig intelligens.
I den her sammenhæng vurderer computeren risici, forudsigelser om sygdomsforløb og forslag til behandling baseret på data fra 76.000 patienter, der alle tidligere har gennemgået tarmkræftoperationer.
Og det vil gavne patienterne at få hjælp fra den kunstige intelligens, for der findes ikke to identiske kræftforløb.
Det siger professor Ismail Gögenur, der er leder i Forskningsenheden Center for Surgical Science, kirurgisk afdeling på Sjællands Universitetshospital.
- Vi gør en hel masse ting med patienterne før, under og efter operationen med råd fra AI, der gør, at det samlede resultat bliver bedre, siger han.
Halveret risiko for medicinske komplikationer
De første resultater er bemærkelsesværdige.
For efter hospitalet har gennemgået 200 patientforløb, hvor AI er blevet brugt til at skræddersy behandlingen, er andelen af komplikationer efter operation halveret.
- Det er virkelig opløftende at se. Både for patient, læge og sundhedsøkonomien, siger Ismail Gögenur.
- Hvis du bad mig om at huske, hvornår jeg sidst har indført noget i min klinik, der har halveret andelen af medicinske komplikationer, ville jeg ikke kunne komme i tanke om det. Så det her er stort, og det har kæmpe potentiale, siger han.
En medicinsk komplikation koster mellem 35.000 og 40.000 kroner, og jo flere komplikationer en patient får efter en operation, jo dyrere og mere kompliceret bliver den hjælp, vedkommende skal have.
Udvikler træningsprogram
85-årige Bent Aksglæder fra Roskilde er en af de patienter, der har har fået hjælp af kunstig intelligens i forbindelse med sin operation.
Forud for sin operation for tarmkræft skrædderskyede hans læge med råd fra AI et træningsforløb, der ville lette følgerne efter behandlingen.
- Jeg føler, at jeg er stærkere ud fra de øvelser, jeg har lavet, siger Bent Aksglæde.
Han synes, metoden er god, selvom hans forløb delvist udarbejdes af en computer.
- Det kan jeg kun hilse velkommen. Jo flere hjælpemidler, der kan tages i brug, så man har det godt efter en operation, desto bedre, siger han.