Kunstig intelligens barberer en time af ventetiden på hospital

På Aalborg Universitetshospitals røntgenafdeling har de ansatte fået en ny 'kollega'.

Christian Pedersen og hans kolleger bruger i dag kortere tid på ved computerskærmen end for et halvt år siden. (Foto: © Christine Nørgaard DR Nordjylland)

Når patienter på Aalborg Universitetshospital kommer gennem røntgen, er det ikke længere et menneske, som ser på billederne som det første. Den opgave har kunstig intelligens overtaget.

AI, som kunstig intelligens kaldes i daglig tale, kan på under et minut aflæse røntgenbillederne med 98 procents sikkerhed, og det har skåret en time af ventetiden på afdelingen.

- Hvis man får den rigtige diagnose med det samme, kan man jo undgå at overse noget, som vil betyde, at patienten skal indkaldes igen dagen efter, siger cheflæge Christian Pedersen fra ortopædkirurgisk afdeling.

Den kunstige intelligens blev testet på 14 millioner røntgenbilleder, før den blev taget i brug.

Ifølge Christian Pedersen er der da også eksempler på, at den kunstige intelligens har fundet brud, som de ansatte i første omgang havde overset. Alligevel bliver røntgenbillederne set igennem af de ansatte.

- Næste hverdag bliver alle røntgenbilleder og skadesjournaler gennemgået af en røntgenlæge og ortopædkirurg, så man kan se, om der er fundet det rigtige på røntgenbillederne, siger Christian Pedersen.

Kun begyndelsen

Skadestuen på Aalborg Universitetshospital har sammen med Farsø Sygehus gjort brug af den kunstige intelligens siden i sommer, og det er kommet for at blive.

I fremtiden kan de ansatte endda forvente sig endnu mere hjælp fra kunstig intelligens, end det er tilfældet i dag.

- Det, der ligger først for, er selvfølgelig andre steder, hvor man har billeder at kigge på, så det kunne være andre former for scanninger, siger Andreas Møgelmose, som er lektor i kunstig intelligens ved Aalborg Universitet.

Ifølge ham kan indførelsen af kunstig intelligens i samfundet sammenlignes med, da internettet så dagens lys.

- I starten var der ingen, der vidste, hvad man skulle med internettet. I dag er der ingen, som kunne forestille sig at leve uden, siger Andreas Møgelmose.

Indtil videre er brugen af kunstig intelligens blevet udbredt til alle skadestuer i Region Nordjylland.