Hvad får en 15-årig pige til at planlægge at angribe to skoler med hjemmelavede bomber? Hvordan kunne det ske, og hvad kan vi lære?
De spørgsmål vil Teatret Fair Play i Holbæk stille, og derfor opfører de fra oktober teaterstykket 'Den første dråbe blod', som er baseret på de virkelige hændelser, der fik Kundby-pigen dømt for terrorforsøg.
Men er det nødvendigt at lave teater på baggrund af en så alvorlig sag?
Det mener Robert Parr, som er instruktør og teaterleder ved Teatret Fair Play.
- Vi har en forpligtelse til at fortælle en historie, som skete i Holbæk Kommune, siger han og tilføjer, at både teateret og resten af byen fulgte sagen tæt.
- Ligesom alle andre var vi dybt nysgerrige, men også dybt chokerede over, at det kunne ske. Det er en vigtig samfundsrelevant historie, og det er relevant at tage dialogen om, hvordan det kunne ske, siger han.
Han understreger, at stykket ikke er dokumentarisk og derfor heller ikke er baseret på fakta.
- Det er fiktion. Vi har ikke talt med pigen selv. Så det er ikke en dokumentarisk fortælling, men en forestilling baseret på den virkelige hændelse.
Ifølge teateret er målgruppen for forestillingen fra 14 år og opefter.
Børneteater i dansk tradition
Louise Ejgod Hansen har forsket i børne – og ungdomsteater og er lektor i dramaturgi ved Aarhus Universitet. Hun forstår godt, hvorfor teateret i Holbæk har valgt netop sagen om Kundby-pigen til deres forestilling.
- Det er en sag, vi som samfund bliver nødt til at tænke over, hvordan kunne ske.
- Og så skal vi huske, at teateret ligger i Holbæk, hvor alle børn i området kender Kundby-sagen, og så har publikum samme alder som pigen. Det er en sag, som er præsent i deres hverdag, siger hun.
Desuden påpeger hun, at Danmark har tradition for at opføre teaterstykker til børn og unge, som tør tage temaer op, som ikke bare er underholdning eller "pussenussede".
- Verden er kompleks, usikker og farlig. Det er der en række personer omkring børn og unge, som skal tage hånd om. Og det er faktisk det, som teateret gør, siger hun.
Den i dag 19-årige kvinde fra Kundby-sagen er i gang med at afsone sin straf på otte års fængsel for forsøg på terror. Hun var 15 år gammel, da hun i januar 2016 blev anholdt for at have planlagt bombeangreb mod to skoler.