Kundby-pige kan ende med anbringelsesdom

Den 16-årige pige kan blive anbragt på ubestemt tid, hvis hun bliver kendt skyldig i terrorplaner.

Den 16-årige pige fra Kundby skal for retten i Holbæk den 7. april. Her starter retssagen, hvor hun er anklaget for at ville bombe sin tidligere skole i Fårevejle og den jødiske skole, Carolineskolen i København. (Foto: Scanpix) (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Anbringelse på en lukket eller ekstra sikret retspsykiatrisk afdeling. Det kan blive straffen for den 16-årige pige, som er tiltalt for forsøg på terror ved at ville bombe to navngivne skoler.

Det fremgår af anklageskriftet mod pigen fra Kundby, som blev frigivet i sin fulde længde i dag.

Her tager anklagemyndigheden nemlig forbehold for påstand om anden sanktion end fængselsstraf.

Det betyder altså, at Anklagemyndigheden anser det for at være sandsynligt, at den 16-årige pige ikke er egnet til en almindelig fængselsstraf.

Behandlingsdom kræver mentalundersøgelse

Hvis en person er utilregnelig på grund af en psykisk sygdom eller lignende på gerningstidspunktet, får vedkommende en behandlingsdom i stedet for en almindelig fængselsstraf.

For at kunne vurdere det, laver man en såkaldt mentalundersøgelse. Undersøgelsen laves af en psykiater på en retspsykiatrisk klinik eller hospitalsafdeling. Men om en sådan mentalundersøgelse er blevet gennemført under den 16-årige piges varetægtsfængsling, ved vi endnu ikke.

Der findes flere typer af behandlingsdomme, hvor den strengeste er en anbringelsesdom. Anbringelse er nemlig uden slutdato, og her er det kun retten, som kan ændre eller ophæve dommen.

Ud over forsøg på terrorisme er pigen også tiltalt for et groft overfald mod en medarbejder på den institution, hvor hun er varetægtsfængslet i surrogat.