- Kunne De tænke dem en times rengøring eller et ekstra bad for nogle hundrede kroner, fru Hansen?
Det tilbud har brugerne af den kommunale hjemmehjælp i seks kommuner nu fået i tre år.
De ældre har haft mulighed for at købe blandt andet hovedrengøring, et ekstra bad eller en ledsager til indkøbsturen af den kommunale hjemmehjælper, som alligevel kommer i deres hjem.
Men kun 200, eller ca. fire procent af de 5000 hjemmehjælpsmodtagere i de seks kommuner, har købt ekstra ydelser.
- Efterspørgslen har været lille - faktisk overraskende lille, siger Ulf Hjelmar, programleder ved KORA (Det nationale institut for kommuners og regioners analyse og forskning), som har evalueret forsøget med salg af ekstra hjælp i den kommunale hjemmepleje.
- En forklaring kan være, at prisen har været forholdsvist høj. Det koster fx 5-600 kr. i timen, hvis man som borger vil have en faglært medarbejder ud i weekenden, siger Ulf Hjelmar.
Overrasket over lille tilslutning
Det er kommunerne Fredensborg, Fredericia, Odsherred, Vejle, Vesthimmerland og Viborg, der har haft mulighed for at sælge ekstra hjemmehjælp til borgerne.
I Vejle Kommune er formanden for seniorudvalget, Holger Gorm Petersen, overrasket.
- Der er ikke helt så mange, der bruger ordningen, som jeg havde troet. Måske er den hjælp, vi yder i forvejen, bare rigtig god eller også er det noget med prisen, siger han.
Han oplever dog, at interessen for at købe ekstra ydelser er vokset i 2016.
Sagen kort
- •
Seks kommuner har som frikommuner haft mulighed for at sælge tillægsydelser til de borgere, der i forvejen modtager kommunal hjemmehjælp.
- •
200 borgere har benyttet sig af tilbuddet mindst én gang. Det svarer til fire procent af de ca. 5000 borgere, der modtager hjemmehjælp i de seks kommuner.
- •
De 200 borgere har tilsammen købt ekstra hjælp 950 gange. Ekstra rengøring står for den suverænt største del af ydelserne (850 gange).
- •
Private firmaer, der udfører hjemmehjælp på vegne af kommunen, har haft mulighed for at sælge ekstra ydelser i flere år.