Kritik af opsplitning af Styrelsen for Patientsikkerhed: Et slag i ansigtet

Der vil være et 'kæmpe videnstab' og give længere sagsbehandling, hvis det bliver hastet igennem, mener tillidsrepræsentant i styrelsen.

Tilbage i 2015 var Styrelsen for Patientsikkerhed ligeledes en del af regeringens udflytningsplan. Her flyttede omkring 100 arbejdspladser til Aarhus. (Foto: © Kristian Brasen, Scanpix)

Det vil langt fra være uden konsekvenser, at regeringen i sin nye udflytningsrunde vil splitte Styrelsen for Patientsikkerhed op, så den ene del kommer til at ligge i Aarhus og den anden i København.

Det mener Claus Torp Viberg, der er fælles tillidsrepræsentant i Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Vi vil få et kæmpe videnstab i forhold til at holde sagsbehandlingen kørende, og det vil skade borgerne, siger han og uddyber:

- Der vil komme en stigning i sagsbehandlingstiden. Både i forhold til klager på de sundhedsfaglige områder og i forhold til erstatning, siger han.

Ifølge ham er det ikke selve udflytningen, der er problemet. Det er hastigheden, det skal gøres i, der er kritisabel.

- Der bliver nødt til at være god tid til at lære fra sig og få etableret et godt tempo i arbejdsprocessen, siger han.

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) sagde onsdag på et pressemøde, hvor regeringens seneste udflytningsplan blev præsenteret, at det skal gå langt hurtigere end sidste omgang.

Meldingen er, at udflytningen for styrelsen skal være på plads i januar 2019, og det er ifølge Claus Torp Viberg urealistisk, hvis det skal gøres uden konsekvenser for styrelsens arbejde.

Mister alt der er bygget op

Tilbage i 2015 var Styrelsen for Patientsikkerhed ligeledes en del af regeringens udflytningsplan, men der var bedre tid til udflytningen.

Ifølge Claus Torp Viberg er man lige kommet i hus med at få etableret afdelingen og lært nye medarbejdere op.

- Vi mister alt det, vi har opbygget, siden vi blev lagt sammen. Det er et slag i ansigtet at få at vide, at vi bliver ramt af en udflytning igen, fordi vi lige er kommet ud på den anden side, siger han.

Derfor håber han, at regeringen vil lytte til, at der er behov for mere tid, hvis alt det nuværende arbejde ikke skal være spildt.

Fare for langsom reaktionsevne

I foreningen Danske Patienter frygter man, at flytningen kan få konsekvenser for sagsbehandlingen. Især fordi styrelser får hver sin direktion og læringsmaterialet med indberetninger fra personale og patienter bliver lagt væk fra tilsynet.

- Vi frygter, at der kommer til at gå længere tid med at behandle sagerne, og tilsynet ikke reagerer hurtigt i sager, hvor personalet er til fare for patienterne, siger direktør Morten Freil og fortsætter:

- Det er utrolig vigtigt, at man som tilsyn hele tiden har indblik i, hvad det er for nogle indberetninger, der kommer fra patienter og pårørende. Det kan godt blive svært i den nye struktur.

Den nye styrelsen skal hedde Patientklagestyrelsen. Den vil beskæftige omkring 214 årsværk inklusive allerede udflyttede arbejdspladser.