Krisepsykolog: Usikkerhed og ventetid lammer ofrene for stormflod

Mange ofre for stormen Bodil venter stadig på at få afklaret sin forsikringssag, og den lange ventetid kan give store psykiske mén.

Ventetiden på at få afklaret sin situation efter at have fået alvorlige skader på sit hjem kan være meget lang og kan give en stor psykisk belastning.

10 måneder efter stormen Bodils hærgen venter mange mennesker stadig på at få afklaret forsikringssager.

Og den lange ventetid, hvor man ikke kan bo i sit hjem og ikke ved, om man får penge nok til at genopbygge sine vante rammer, kan give store personlige problemer.

- Den økomomiske usikkerhed er lammende. Uvisheden er med til at vedligeholde traumesymptomer, der i værste fald kan blive kroniske, fortæller krisepsykolog Ask Elklit, der har beskæftiget sig meget med eftervirkningerne af eksplosionen på fyrværkerifabrikken i Seest, hvor mange familier stod i en lignende situation.

Store psykiske konsekvenser

I forbindelse med Bodil og den efterfølgende stormflod stod flere familier med et totalskadet hus, de ikke kunne bo i.

Jyllinge Nordmark er et af de steder, der blev hårdest ramt, og en af de lokale praktiserende læger mærker tydeligt, hvor hårdt det tager på de ramte familier, at ventetiden på at komme videre er så lang.

- Dem, der kommer nu, lider af dårlig nattesøvn, ondt i hovedet, de er aggressive og har svært ved at se håb. Det hele er sort i sort, man kan ikke se en ende på det, fortæller læge Thomas Søgaard.

Ask Elklit nævner desuden posttraumatisk stress, depression og angst som mulige følgevirkninger af situationen, som kan blive kroniske, hvis man ikke får hjælp.

Brug for psykisk krisehjælp

DR2 Undersøger har talt med familien Lindevall fra Jyllinge Nordmark, der har fået deres hjem ødelagt af stormfloden og stadig venter på at få en afklaring fra forsikringssystemet. De mener ikke, der er blevet gjort nok for at hjælpe dem med psykisk krisehjælp, og det kan Thomas Søgaard genkende fra sine patienter.

- Hvis man havde erklæret det for et katastrofeområde, ville det have udløst krisepsykolog, og det kunne have skabt noget ro i folks liv. For det kan tage meget lang tid at komme ovenpå igen. Der er mange, der bliver syge af det her, og det kan blive en kronisk problemstilling, siger han.

Også hos Røde Kors mener man, at det er en god idé at tænke de psykiske problemer mere ind i beredskabet i fremtiden.

- Når folk oplever en katastrofe, skal de reddes, etableres igen og hurtigt blive gode samfundsborgere. Men giver man ikke hjælp og information, trækker man den proces langt, og nogle familier kommer aldrig tilbage på den rette hylde, siger Tina Donnerborg, der er chef for kommercielle aktiviteter hos Røde Kors.

Se meget mere om de stormflodsramte familier i 'DR2 Undersøger: Når stormen rammer' onsdag klokken 20.30 på DR2.