Ungdomskriminalitet bliver typisk forbundet med drenge.
Derfor kalder vi det også drengestreger, ikke pigestreger. Men billedet passer ikke helt længere, viser en undersøgelse som Center for Boligsocial Udvikling har lavet i landets udsatte boligområder.
For mens antallet af drenge sigtet for en lovovertrædelse er faldet med godt en tredjedel i årene fra 2000 til 2015, er faldet for pigerne i de udsatte boligområder kun 11 procent.
Og samlet set fylder pigerne nu omkring 17 procent. Samme tendens gør sig gældende på landsplan. Her er kriminaliteten også faldet, men mest for drengene.
Samtidig er der forskel på, hvilken type kriminalitet pigerne og drengene begår.
- Når vi ser på pigerne, så begår de relativt hyppigere butikstyverier, hvor drengene hyppigere begår tyveri, indbrud og røveri, siger Ane Glad, der er seniorkonsulent ved Center for Boligsocial Udvikling.
Hos Nationalt Forebyggelsescenter under politiet erkender man, at der er blevet tænkt mindre på pigerne, når det gælder de forebyggende indsatser.
- Man har måske mest fokuseret på drengene, for det har været dem, der har været den største årsag til kriminaliteten, siger Henrik Framvig, vicepolitiinspektør i Nationalt Forebyggelsescenter.
- Det fortæller os, at det er noget, vi skal være opmærksomme på fremadrettet. Og at de indsatser, vi har gang i, også skal ramme det kvindelige segment, siger han.