Kræftpatienter venter for længe

Op mod 80-90 procent af patienterne med kræft i bugspytkirtlen venter betydeligt længere på at blive opereret end loven fastsætter. Sundhedsstyrelsen har bedt om en forklaring.

50 procent af patienterne med kræft i bugspytkirtlen venter mere end 28 dage på operation, efter at de har sagt ja til behandlingen. (© DR)

Fire år efter, at regeringen og Danske Regioner lovede kræftpatienter akut behandling uden forsinkelse, venter nogle af de allermest syge patienter fire til seks uger eller mere på at blive opereret, alene fordi der ikke er plads på operationsstuerne, skriver Politiken mandag.

Patienter med kræft i bugspytkirtlen, som er en meget aggressiv og ondartet kræftform, skal efter Sundhedsstyrelsens kræftpakker, som blev indført i 2008, opereres inden for syv dage.

Men indtil nu er det ikke sket for én eneste patient, oplyser overlæge Michael Bau Mortensen, Odense Universitetshospital og formand for den cancergruppe, som registrerer behandlingen af patienter med kræft i bugspytkirtlen, over for Politiken.

Lever ikke op til lovens krav

Heller ikke lovens maksimale ventetid på 14 dage kan hospitalerne overholde.

- 80-90 procent af patienterne venter mere end 14 dage, siger Michael Bau Mortensen til Politiken.

Cancergruppens data, som er ved at blive gjort endeligt op, viser ifølge Politiken, at 50 procent af patienterne med kræft i bugspytkirtlen venter mere end 28 dage på operation, efter at de har sagt ja til behandlingen.

Tiden spiller den største rolle

- Det er alt, alt for lang tid, når vi har at gøre med den mest ondartede og aggressive kræfttype i hele mave-tarm-systemet. Det er her, tiden spiller den største rolle, siger Michael Bau Mortensen til Politiken.

Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner har de senere år hævdet, at det er gået godt med at indføre pakkeforløb med faste tidsforløb for behandlingen af kræftpatienter. »Forløbstiderne er hurtigere end nogensinde«, skrev Danske Regioner for en uge siden.

Helt uacceptabelt

- Det her er helt uacceptabelt, og vi har derfor spurgt, hvad Sundhedsstyrelsen har sat i værk oven på det møde, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, til Politiken.

Omkring 900 danskere får hvert år kræft i bugspytkirtlen. De senere år er lægerne begyndt at operere flere patienter, og det har fået overlevelsen til at stige, så 23 procent er i live efter et år. Men operationen skal ske hurtigt.

Hver dag tæller

- Det er hver dag, der tæller, siger Henrik Harling, der er ledende overlæge på Bispebjergs mave-tarm-kirurgiske afdeling, til Politiken.

Sundhedsstyrelsens direktør Else Smith siger til Politiken, at hun før jul skrev til Danske Regioner for at få en forklaring.

Lone Christiansen, konstitueret direktør i Danske Regioner, siger til Politiken, at de fem regioner nu undersøger »den præcise status, så man hurtigst muligt rundt omkring kan få gjort, hvad der skal til for at sikre patienterne mod unødig ventetid«.