Udgifterne til at behandle patienter med kræft vokser i øjeblikket dobbelt så hurtigt som udgifterne til andre sygdomme. Det presser økonomien i sundhedsvæsenet.
-Vi bruger rigtig mange penge på kræftbehandlingen. Og vi er ved at nå derhen, hvor samfundet ikke længere har råd til det, siger Torben Mogensen, vicedirektør på Hvidovre Hospital.
Siden år 2000 har de danske politikere vedtaget tre kræftpakker, der skal forbedre behandlingen. I samme tidsrum er udgifterne til kræftmedicin 10-doblet.
-Vi bliver nødt til at diskuere hvor meget vil vi betale for at øge livslængden med en måned eller to, siger Torben Mogensen.
Den bedste behandling
På Odense Universitets hospital afviser ledende overlæge på onkologisk afdeling at tage hensyn til økonomi, når han står ude ved patienten.
- Vi bruger mange dyre lægemidler i kræftbehandlingen. Derfor er det helt rimeligt, at diskutere prioritering. Men som læge er min rolle at give patienterne den bedste behandling. Så er det op til politikerne at prioritere, siger han.
De unge frem i køen
I dag tager lægerne officielt ikke hensyn til patienternes alder.
Men reelt har 20-årige Bjørk Malling Mortensen flere gange oplevet, at hun er blevet rykket frem i køen til operationer. Hun er flere gange blevet opereret for en tarmkræft, der har spredt sig til leveren.
- Jeg føler mig lidt skyldig over at komme før andre. Det er jo liv det handler om, siger den unge cancerpatient.
De gamles liv
Ifølge Torben Mogensen er virkeligheden dog også, at hospitalerne i dag behandler meget gamle patienter med dyr medicin og kemokure. For eksempel plejehjemspatienter, der bliver indlagt med kræft.
- Det er ikke til gavn for nogen. Vi bruger ressourcerne på patienter, der dør alligevel, siger Torben Mogensen.