Det siger noget om alvoren af gårsdagens omfattende cyberangreb, at den Nationale Operative Stab (NOST) i aftes blev samlet.
Det siger DR’s retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe.
Staben bliver normalt samlet i forbindelse med større kriser såsom naturkatastrofer eller terrorangreb, når der er behov for at styre koordineringen mellem forsvaret, politikredsene og andre myndigheder og for at få et større overblik over situationen.
Men i nat meddelte Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, at NOST havde været samlet tirsdag aften ”for at drøfte eventuelle nationale tiltag”.
- NOST bliver samlet, når der er kriser, som enten truer eller kan true vores sikkerhed. Men det er første gang, at det bliver meldt ud, at NOST har været samlet i forbindelse med et cyberangreb. Og det siger noget om, at myndighederne ser med stor alvor på angrebet, for ellers havde de ikke gjort det, siger Trine Maria Ilsøe.
Mange ressourcer til bekæmpelse
Der er ikke sluppet noget ud om, hvad der blev talt om på gårsdagens NOST-møde om angrebet, der herhjemme blandt andet har ramt rederikoncernen Mærsk.
- Men så længe et cyberangreb er i gang, kan myndighederne være nervøse for, at det rammer centrale dele af vores infrastruktur – eksempelvis el- eller tognettet, forklarer DR’s retskorrespondent.
Center for Cybersikkerhed skrev efter mødet i en pressemeddelelse, at det var "tydeligt”, at det drejede sig om et såkaldt ransomware-angreb, hvor en skadelig software bliver installeret på en computer og dernæst tager filer og dokumenter som gidsler.
Centret opfordrer derfor myndigheder, virksomheder og privatpersoner til at sikre sig mod potentielle cyberangreb ved eksempelvis at være ekstra forsigtige, når man modtager filer fra ukendte mailadresser, samt til at holde antivirusprogrammer opdateret.
- Hvis man oplever at blive ramt af malwaren, skal man rette henvendelse til sit lokale politi, da der er tale om en kriminel handling, lyder det i pressemeddelelsen.
Ifølge Trine Maria Ilsøe tager de danske myndigheder generelt cyberangreb ”meget, meget alvorligt”.
- Det er årsagen til, at man blandt andet har lavet et cybersikkerhedscenter under Forsvarets Efterretningstjeneste. Det er en stor enhed, som ved de seneste års finanslovsforhandlinger har fået tildelt mange ressourcer, siger hun.
Hvad er den nationale operative stab (NOST)?
- •
Når der er større kriser i Danmark, bliver NOST samlet for at styrke koordinationen mellem forsvar, politi og andre myndigheder og skabe overblik over situationen.
- •
NOST bliver samlet, når opgaverne enten ikke kan blive løst af de enkelte politikredse, eller når der sker flere hændelser på samme tid flere steder i landet.
- •
Det er Rigspolitiet, der som udgangspunkt leder staben, og repræsentanter fra relevante myndigheder indgår på lige fod.
- •
Staben består af repræsentanter fra Rigspolitiet, Politiets Efterretningstjeneste, Værnsfælles Forsvarskommando, Forsvarets Efterretningstjeneste, Beredskabsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Udenrigsministeriet.
- •
Afhængig af situationen og efter konkret vurdering kan repræsentanter fra andre myndigheder m.fl. deltage i stabens arbejde.
- •
Fakta: Forsvarets Efterretningstjeneste