Den tidligere topchef i Danske Bank Thomas Borgen er blevet sigtet i sagen om hvidvask i Danske Banks estiske filial og hans hjem er blevet ransaget.
- Vi har fået bekræftet, at han er sigtet, og at hans hjem i Charlottenlund er blevet ransaget af politiet den 12. marts i år. Om sigtelsen er kommet før eller efter ransagningen, vil hans advokat ikke kommentere på, siger DR Nyheders erhvervskorrespondent Jakob Ussing.
Det er endnu uvist, hvad Thomas Borgen præcist er sigtet for, men Bagmandspolitiet kan sigte en person, hvis der er rimelig grund til at mistænke personen for, at der er sket en eller flere lovovertrædelser.
Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet, Søik, bedre kendt som bagmandspolitiet, sigtede allerede i november selve banken for at have overtrådt hvidvasklovgivningen.
Da det skete, meldte bagmandspolitiet ud, at man var ved at efterforske, om der også kunne gøres et ansvar gældende over for enkeltpersoner.
Sigtelse mod Danske Bank er offentlig og handler blandt andet om, at ledelsen i banken ikke sikrede, at der var de rigtige kontrolmekanismer til at opdage, hvis der foregik hvidvask. Desuden kom der flere interne advarsler, hvor bankens ledelse i København blev gjort opmærksom på, at der var problemer, men ikke greb ind.
-Så på mange områder har banken, ifølge sigtelsen, ikke levet op til sit ansvar i forhold til hvidvasklovgivningen, forklarer Jakob Ussing og tilføjer:
- Men om det også er det, Thomas Borgen, nu er sigtet for, ved vi ikke. Men det er de spor, vi ved, at bagmandspolitiet har efterforsket, siger han og understreger, at der forsat kun er tale om sigtelser og ikke tiltaler.
- Der kan sagtens gå et halvt år eller mere, før vi ved, om der bliver rejst tiltale.
Ti anholdt i Estland
Jakob Ussing forklarer, at hvor sagen herhjemme handler om ledelsesansvar, så handler sagen i Estland i højere grad om, hvem der har kendt til hvidvasken. Her blev ti tidligere ansatte før jul anholdt.
- I Estland mistænker man, at der har været ansatte, der har været i direkte ledtog med nogle af dem, som forsøgte at få hvidvasket penge, siger Jakob Ussing.
Det er ifølge erhvervskorrespondenten "ret usædvanligt", at topledelsen sigtes i sager om hvidvask.
- Det her er en sag med ekstrem meget bevågenhed politisk, men bagmandspolitiet har også sagt, at det har topprioritet, og at de kigger meget bredt på den, siger Jakob Ussing. Set i det lys, er det heller ikke overraskende, at der er sket sigtelser i sagen, påpeger han.
- Der er ingen tvivl om, at bagmandspolitiet vender hver en sten og rejser sigtelse mod dem, hvor der kan være en begrundet mistanke. Om der kommer flere sigtelser, er det for tidligt at sige noget om, siger Jakob Ussing.
Ifølge Børsens oplysninger er yderligere mindst to tidligere chefer fra Danske bank blevet sigtet i samme sag om overtrædelse af hvidvasklovgivningen.
Thomas Borgen
- •
Thomas Borgen er en norsk erhvervsleder, der indtil hvidvask-sagen havde haft en lang karriere i Danske Bank.
- •
Borgen tiltrådte i Danske Bank i Oslo i 1997, og indtrådte som administrerende direktør for Fokus Bank, et norsk datterselskab i Danske Bank, i 2001.
- •
I 2009 blev han en del af direktionen for Danske Bank og blev udpeget som ordførende direktør i banken i september 2013.
- •
Den 19. september 2018 meddelte Thomas F. Borgen, at han fratrådte som direktør for banken. Det skete efter den enorme hvidvask-skandale i bankens estiske filial, hvor omkring 1.500 mistænkelige milliarder gennem knap ti år strømmede gennem banken.