Korrespondent: Når man først har set drabsvideo, kan man ikke glemme den igen

Man bør hverken dele eller se video, der angiveligt viser drab i Marokko.

Det er billeder, du ikke kan glemme igen, lyder det fra DR's retskorrespondent Trine Maria Ilsøe om den video, der florerer.

Den voldsomme video, der angiveligt viser drabet på enten danske Louisa Vesterager Jespersen eller norske Maren Ueland i Marokko, er igen i fokus, efter anklagemyndigheden har meldt ud, at det kan være strafbart at dele den.

Den nye omtale kan måske få nogle til at blive nysgerrige på indholdet. Men det kan bestemt ikke anbefales at kigge på den, lyder det fra DR's retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe, der har set videoen.

- Når man først har set videoen, kan man ikke glemme den igen. Det er så voldsomt, at det hænger fast i krop og sjæl. Jeg har set den af arbejdsmæssige årsager, og jeg har ikke kunnet slippe den igen. Man skal vide, at man ikke kan slette den fra hjernen, siger Trine Maria Ilsøe.

Hun var nødt til at se den en enkelt gang for at sikre, at DR’s dækning af historien havde afsæt i de faktuelle omstændigheder.

- Det er ikke som at se en splatterfilm med teaterblod. Det er virkelige mennesker, som bliver slået ihjel i virkeligheden. Det gør noget ved én at overvære, siger hun og tilføjer, at man også af hensyn til familien bør følge myndighedernes opfordring til hverken at se videoen eller dele den med andre.

En opfordring, som justitsminister Søren Pape Poulsen i dag gentog på sin twitterprofil.

Man går terroristers ærinde ved at klikke

Den danske terrorforsker Tore Refslund Hamming forsker i jihad-grupperinger på Dansk Institut for Internationale Studier. Han fortæller, at der ligger en meget bevidst strategi bag, når drabsvideoer bliver lagt på nettet af personer fra Islamisk Stat.

- Jihadister går meget op i deres digitale tilstedeværelse. De siger jo selv, at halvdelen af krigen foregår online, siger han.

Når en drabsvideo bliver delt af almindelige mennesker i Danmark, er de brutale billeder med til at gøre strategien mere effektiv.

- Det skaber meget mere frygt og har meget større impact, hvis det ikke bare er to turister, der er blevet slået ihjel i Marokko. Det er to turister, der er blevet dræbt af Islamisk Stat, og man kan se det ske i detaljer. Det kan få os til at se det som et angreb på Danmark, og det skaber en helt anden frygt. Og hele meningen med terrorhandlinger er jo at skabe frygt i befolkningen, siger Tore Refslund Hamming.

Samtidig er videoerne blevet endnu mere vigtige for Islamisk Stat, efter gruppen har mistet sine territorier i Syrien.

- De vil også gerne have sådan en video ud, fordi mange i Vesten siger, at Islamisk Stat er ved at gå nedenom og hjem. De vil gerne vise, at de er stærke nok til at gennemføre sådan nogle angreb. På den måde bliver sådan en video en slags magtprojektering, siger han.