I sidste uge fik Michael Bremerskov, der er fagchef for international handel i Dansk Erhverv, et udventet opkald.
Det kom fra verdens største portal for nethandel, kinesiske Alibaba, der er ejet af rigmanden Jack Ma.
- Jeg blev kontaktet af Alibabas chef i Nordeuropa. Han sagde, at Jack Ma Foundation havde kigget på Danmark som et af de lande, der måske godt kunne have brug for værnemidler, fortæller Michael Bremerskov.
Jack Mas fond vidste ikke, hvilke danske myndigheder man skulle henvende sig til for at tilbyde gratis hjælp til corona-krisen i form af udstyr.
- Jeg var ikke et sekund i tvivl om, at det ikke var et telefonopkald, jeg skulle sidde på hænderne med. Så jeg tog meget hurtigt fat i Lægemiddelstyrelsen, siger Michael Bremerskov.
Det er baggrunden for, at der senere i dag lander et fly i Københavns Lufthavn med en gave fra Jack Ma: En halv million mundbind, 50.000 testinstrumenter og 5.000 beskyttelsesdragter.
Kan lide at vise sig frem
Gaven falder på et tørt sted. I weekenden måtte Lægemiddelstyrelsen opfordre landets hospitaler til at spare så meget som muligt på håndsprit og ansigtsmasker. Man er simpelthen ved at løbe tør.
Jack Ma er blevet frontfigur i en omfattende hjælpeindsats fra Kina. Det var her coronavirusset opstod, men landet har tilsyneladende fået udbruddet under kontrol og har derfor overskud til bistå andre lande, som er hårdt ramt.
DR Nyheders Asien-korrespondent, Philip Khokhar, forklarer, at Jack Ma med glæde udfylder rollen som redningsmand i corona-krisen.
- Han har en kæmpe formue og er en excentrisk type, der godt kan lide at vise sig frem. Men man skal være helt bevidst om, at når Jack Ma kommer med de her tiltag, så sker det i fuld koordination med styret i Beijing, siger Philip Khokhar.
PR-fremstød
Kina forstår udmærket, at landet har et PR-problem under corona-udbruddet, forklarer korrespondenten.
Det skyldes ikke kun, at virusset sandsynligvis stammer fra et kontroversielt marked for salg af eksotiske dyr i byen Wuhan. Det hjælper heller ikke, at Kina forsøgte at skjule udbruddet i begyndelsen.
- Flyene med corona-hjælp handler også om at rette op på Kinas omdømme, som i den grad har fået nogle gevaldige skår, efter at det nu står klart, at de kinesiske myndigheder løj om situationen i Wuhan i lang tid både over for sin egen befolkning og omverdenen, siger Philip Khokhar.
Han understreger, at den globale indsats samtidig skal bruges i den indenlandske propaganda.
- I Kina skelner man ikke nødvendigvis så meget mellem staten og de store virksomheder. Kineserne ved godt, at der er et tæt samarbejde. Så de undrer sig ikke så meget over, at det er Jack Ma, hjælpen kommer fra. Og styret skal nok sørge for at gøre klart, at det er Kina, som hjælper omverdenen.