Kontrol viser fejl hos næsten ni ud af ti tatovører: 'Det er på grænsen til at være chokerende'

Sikkerhedsstyrelsen har foretaget tilsyn hos 273 tatovører og har fundet fejl hos langt størstedelen. Det kræver tid at leve op til nye regler, mener brancheorganisation.

En besøgende bliver tatoveret under tattoo-festivalen "Prison Ink", som foregår i kulturcentret "Fængslet" i Horsens. (Foto: © Jan Rørkær Madsen - DR)

Hvis man går og pønser på at få en tatovering, kan overvejelserne være mange, inden man lægger sig under nålen.

Foruden at slå sig fast på et motiv, udse sig en placering på kroppen samt vælge eventuelle farver, skal man også finde en tatovør, som man tør betro med opgaven.

Først og fremmest skal man gerne have tiltro til, at tatovøren kan sit kram og vil pryde ens krop med en tatovering, som man ikke bliver ked af at kigge på i længden.

Men lige så vigtigt er det at sikre sig, at tatovøren har styr på hygiejnen og de generelle regler på området - hvilket langt fra altid er tilfældet.

I 2022 lagde Sikkerhedsstyrelsen vejen forbi 273 tatoveringssteder for at føre tilsyn, og her blev der fundet fejl hos næsten ni ud af ti steder.

Tilsynschef ved Sikkerhedstyrelsen Søren Muff. (Foto: © Palle Peter Skov, ©2019 Palle Peter Skovwww.palleskov.dk)

- Det viser, at det er rigtigt godt, at vi fortsat udfører de her tilsyn, så vi indgår i en dialog med virksomhederne og kan stille krav til dem, siger kontorchef ved Sikkerheddstyrelsen Søren Assenholt Muff.

Kun 28 steder var der ikke noget at komme efter, og otte steder slap med vejledning om forbedringer, mens 237 tatoveringssteder fik et påbud, fordi de ikke levede op til tatoveringsreglerne.

På næsten halvdelen af tilsynene kunne tatoveringsstederne ikke fremvise den påkrævede dokumentation for den anvendte blæk, og ligeså ofte blev udstyret opbevaret i strid med reglerne.

Samtidig manglede omtrent hver tredje tatovør et hygiejnekursus, og hver femte havde ikke styr på korrekt håndhygiejne.

Hos Sikkerhedsstyrelsen oplever man dog, at besøgene har en god effekt.

- Vi ser heldigvis, at der i langt de fleste tilfælde bliver rettet op på tingene, når vi har været forbi, siger Søren Assenholt Muff.

Skærpede regler

Det kommer bag på Frank Rosenkilde, der er formand for Dansk Tatovør Laug, at det står så grelt til.

- Jeg er lidt forskrækket over det. Det undrer mig virkelig meget, at der er så mange, der har problemer med det her, siger han.

Frank Rosenkilde, formand for Dansk Tatovør Laug. (Foto: © Peter Øvad Halkjær)

Dansk Tatovør Laug er en brancheorganisation, der repræsenterer i omegnen af 100 tatovører. Derfor taler Frank Rosenkilde ikke på vegne af samtlige af de tatovører, som Sikkerhedsstyrelsen har aflagt besøg hos.

At så mange tatovører har problemer med at leve op til reglerne skyldes ifølge Frank Rosenkilde blandt andet, at reglerne på området de seneste år er blevet skærpet.

I 2018 trådte tatoveringsloven i kraft. Med den blev det blandt andet lovpligtigt for tatovører at registrere sig hos Sikkerhedsstyrelsen, som samtidig fik myndighed til at foretage tilsyn med henblik på at sikre kvaliteten og hygiejnen hos tatovørerne.

Endvidere trådte et EU-direktiv i starten af sidste år i kraft, hvormed man forbød brugen af mere end 4.000 indholdsstoffer, der blandt andet findes i tatoveringsblæk. Det betød i praksis, at mange tatovører måtte se sig om efter nye typer af farvet blæk.

Hos Dansk Tatovør Laug byder man de nye regler velkommen, men man må også have for øje, at det kræver tid at få alle tatovører med.

- Reglerne fejler ikke noget, men det halter med forståelsen af dem. Det er jo nyt alt det her, og der er stadigvæk en fase i gang, hvor folk skal lære det, siger Frank Rosenkilde.

Frank Rosenkilde har også selv haft besøg af Sikkerhedsstyrelsen, men han er sluppet uden anmærkninger.

- Vi følger bare de regler, der er. Det er sgu ikke så svært, hvis du spørger mig. Det er ret simpelt at mærke dine farver, at have dem stående på en hylde for sig selv og have tjek på sine nåle, at have tjek på, at der ikke er noget, der er udløbet og vide, hvad man skal gøre rent med, siger han.

- Det burde de fleste kunne finde ud af.

Kan have store konsekvenser

Det hører selvfølgelig med til historien, at det ikke er alle brud på reglerne og de medfølgende påbud, som er lige alvorlige.

Alligevel er mængden af fejl i sig selv nok til at få fagfolk til at spærre øjnene op.

- Det er alt for mange fejl. Det er på grænsen til at være chokerende, siger Jørgen Serup.

Han er professor og overlæge ved Hudafdelingen på Bispebjerg Hospital og chef for Tatoveringsklinikken - et særligt tilbud, som tilbyder specialiseret udredning og behandling af tatoveringsskader.

Med andre ord er han en af dem, der i sit daglige arbejde møder folk, som tydeligt mærker konsekvenserne af fejlslagne tatoveringer.

For fejl og dårlig hygiejne i forbindelse med tatoveringer kan ikke kun medføre dårlige slutresultater - de kan i værste tilfælde også resultere i alvorlige skader og sygdom.

- Man kan få blodforgiftning, og man kan blive meget syg af infektioner, så man skal tage det her absolut alvorligt, siger han.

Antallet af alvorlige infektioner og blodforgiftning er dog faldet over de seneste år. Men der er stadig grund til at tænke sig om, inden man lægger sig under nålen.

Og de mange registrerede fejl viser ifølge Jørgen Serup, at der fortsat er behov for, at visse tatovører får bedre styr på reglerne og på den hygiejnestandard, som faget kræver.

- Det siger mig, at de skal på kursus, de skal opdateres og de skal have indlæring i, hvordan man forebygger infektioner, og hvordan man indretter sit studio, siger han.

I videoen herunder kan du se et par eksempler på infektioner i forbindelse med tatoveringer. Vi skal advare om grafiske billeder.