Kontakttallet er nu på 0,9: 'Det er et godt sted at være'

Kontakttallet for den samlede epidemi er 0,9, mens den britiske variant stiger.

Kontakttallet indikerer, om smitten er på vej op eller ned (arkivfoto). (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Coronaepidemien har nu et kontakttal på 0,9. Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

- Det er et godt sted at være for Danmark halvanden uge efter genåbningen af 0.-4. klasse, skriver ministeren.

Myndighederne er begyndt at oplyse to forskellige kontakttal: Et for den samlede epidemi og et alene for den mere smitsomme britiske variant B117.

0,9 er for den samlede coronasmitte baseret på den seneste uges tal, mens kontakttallet for B117 nu er beregnet til 1,25 - i sidste uge var det 0,99.

- Udviklingen for B117 går fortsat som forventet, og varianten er i vækst i Danmark som i andre lande. På landsplan er B117 fundet i 45 procent af de analyserede tilfælde i uge 6, skriver Magnus Heunicke på Twitter.

B117-kontakttal er for uge 5

For at gøre det hele lidt mere kompliceret, så er kontakttallet for B117 faktisk en uge forsinket. Det skyldes, at alle positive coronaprøver først skal sekventeres for B117. Det vil sige, at det tal, sundhedsministeren har oplyst for B117, er for uge 5, mens det samlede kontakttal er for uge 6, som var sidste uge.

Lektor i matematisk epidemiologi Viggo Andreasen vurderer på baggrund af egne beregninger, at kontakttallet for B117 nærmere var 1,07 i uge 6.

Han vil ikke kalde det et "godt" sted at være, men:

- Det er et rigtigt sted at være. Vi ved ikke endnu, hvad effekterne er af genåbningen for de små elever. Det kommer først i næste uge, men hvis vi kan holde 1,07 som kontakttal, så skal vi være glade. Så får vi en epidemi hen mod midten af april, men den bliver ikke så stor.

Han er dog er i tvivl om, hvorvidt 1,07 er rigtigt, for der er ret stor usikkerhed omkring andelen af B117, som sundhedsministeren har oplyst til at være 45 procent.

Er det lavt nok til at åbne yderligere op?

- Det kommer an på, hvor stor en epidemi, vi vil have i slutningen af april, siger han.

Britisk variant trækker genåbning ud

Antallet af smittede med den britiske variant har været stigende, siden den først blev opdaget i Danmark, og den ventes helt at overtage smittebilledet herhjemme.

Det er en af hovedårsagerne til, at genåbningen kommer til at trække ud, har statsminister Mette Frederiksen (S) tidligere sagt.

Dog er regeringens ekspertgruppe nu begyndt at regne på, hvad mindre og målrettede genåbninger vil betyde for smitten. Der regnes på, hvad det vil betyde, hvis afgangselever i grundskolen såvel som på ungdoms- og voksenuddannelser kom tilbage, men også på effekten af åbne udvalgsvarebutikker, udendørs kulturinstitutioner samt udendørs idræts og foreningsfaciliteter.

Coronatræthed tager til

Mens antallet af smittede ser ud til at nogenlunde ligge stabilt, stiger coronatrætheden markant.

Det er en af konklusionerne bag en rapport fra Hope-projektet, der undersøger vores adfærdunder coronakrisen.

Tillidskurven er knækket, og danskernes adfærd i forhold til at mindske coronsamitten påvirkes nu negativt, forklarer professor fra Aarhus Universitet Michael Bang Pedersen, som leder forskerholdet bag rapporten.

- Det er en svær situation. Restriktionerne gør rigtig, rigtig ondt, og vi kan se, at folk er bekymrede for deres egen trivsel. Samtidig har vi nogle lave smittetal i forhold til december og januar, siger han.

- Det betyder, at vi oplever det som en mindre trussel. Samtidig står vi i den situation, at vi er under en hård nedlukning, og vi får at vide, at der ikke er så meget genåbning i udsigt, og det skaber et misforhold.

Opdateret med kommentarer fra Viggo Andreasen.