Et radioprogram, der følger tilblivelsen af Roskilde Festivals årlige musikprogram. Samt koncerter optaget og sendt fra spillestedet Vegas eget studie på Vesterbro i København.
Det er blot to af de programforslag fra den nye, skattebetalte radiokanal Loud, der har vakt opsigt hos konkurrerende festivaler og spillesteder.
- Vega må lave alt det radio, de har lyst til, Men spørgsmålet er, om staten skal finansiere det. Det er en konstruktion, som jeg frygter kan have nogle negative konsekvenser for branchen og som kan medvirke til, at der sker en skævvridning, siger Eva Rehling, leder af spillestedet Amager Bio i København.
Loud vandt udbud
Loud vandt udbuddet om at blive ny, landsdækkende DAB-kanal og modtager 260 millioner i statsstøtte over de næste fire år.
Loud er et samarbejde mellem ni regionale radiostationer og kulturinstitutioner som Nationalmuseet, Roskilde Festival og Vega.
Amager Bio har en anden musikprofil end Vega og anser sig derfor ikke som en direkte konkurrent. Men Eva Rehling frygter, at radiosamarbejdet for statslige midler kan påvirke dynamikken.
- Prisen blev presset op, da DR Koncerthuset i sin tid gik ind i rytmisk musik. På samme vis kan det få en negativ sideeffekt, hvis kunstnerne ved, at en optræden på Vega kan betyde landsdækkende radioomtale, siger Eva Rehling.
Northside: Specielt
Hos selskabet Down the Drain, der står bag festivalerne Northside og Tinderbox, kalder man samarbejdet "specielt".
- Det er ikke nyt, at en festival ønsker at skabe opmærksomhed på radio. Det kan måske synes lidt specielt, fordi det er Roskilde, og at det sker på en statsstøttet kanal, men omvendt har vi modtaget og modtager støtte fra henholdsvis Odense og Aarhus Kommune på vores festivaler, skriver Down the Drain, der samtidig oplyser, at man selv har et "fremragende samarbejde" med DR-kanalerne P3 og P6 Beat.
Midtjyder: Vi forstår det godt
Lederen af det midtjyske spillested Fermaten i Herning forstår godt, at Vega sagde "ja tak" til samarbejdet.
- Der er ingen tvivl om, at det er en kæmpe promotion-mulighed for dem. Vi ligger alligevel så langt væk, så jeg udelukkende anser det for positivt, hvis der kommer fokus på livemusikken. Det kan selvfølgelig være, det er anderledes, hvis man bor lige ved siden af Vega, siger spillestedsleder Rikke Andersen.
Københavnske Vega er på Statens Kunstfonds liste over regionale spillesteder, der modtager støtte. Det samme er Gimle i Roskilde, knap 40 kilometers kørsel mod vest.
Her håber lederen, at samarbejdet kommer hele landet til gode.
- Vega er i forvejen det spillested, der får mest synlighed, fordi de har det største opland og der er mest prestige forbundet med at spille der, så kunstnerne bruger flere kræfter på markedsføring der end på resten af touren.
- På den måde kan det give en skævvridning overfor de andre spillesteder. Men omvendt kan jeg sagtens se virkelig store fordele for de øvrige spillesteder, hvis det betyder, at der kommer mere fokus på livemusikken rundt i hele landet, siger Lars Månsson Sloth.
Vega: Det skal komme alle til gode
Vegas kommunikationschef forsikrer, at ambitionen er at komme rundt i hele landet.
- Som partner har vi et ben ind i sendefladen. Både med optagelser af koncerter i Vega, men også med fokus på mange af de danske spillesteder. Selvfølgelig får vi en større mærkestyrke end nogle af de andre, men det handler om, at vi vil slå et slag for livemusikken, der i mange år er blevet underprioriteret, siger Ditte Sig Kramer.