Kongelig portrætmaler forklarer: Nyt portræt skal vise både den offentlige og private Frederik

Familien har en vigtig rolle i nyt portræt af kronprins Frederik, forklarer kunsteren bag, Ralph Heimans.

Kronprinsen er flankeret af både sin mor (til venstre) og sin hustru og børn (til højre). (© Ralpg Heimans og Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot.)

Fire møder mellem kronprins og kunstner blev det til, inden den australske portrætmaler Ralph Heimans i dag kunne afsløre sit nye portræt af den danske kronprins Frederik, der er malet i anledning af kronprinsens snarlige 50-års fødselsdag.

Og de fire møder har været vigtige for Ralph Heimans, så han har kunnet få det helt essentielle i kronprinsen frem. Og ikke mindst hans to roller som offentlig og privatperson.

- I mine billeder forsøger jeg at få frem, hvordan folk tolker deres roller - det er en meget særlig rolle at skulle repræsentere sin nation. Jeg vil gerne sige noget om kronprinsens historie og tidens gang, derfor har jeg familien med, fordi det er meget vigtigt for kronprinsen. Og så virkede han meget afslappet og tilpas med sin rolle som kommende konge, og det er vigtigt at få frem, her hvor han når en milepæl og fylder 50 år, siger Ralph Heimans til DR.

Går bogstaveligt frem mod næste fase

Billedet skal ifølge kunstneren fortælle en historie om både fortid, nutid og fremtid.

Placeret i Havesalen på Fredensborg Slot i sit officielle tøj med sin mor, dronning Margrethe, hustru og fire børn som spejlbilleder i baggrunden, er kronprinsen nærmest på vej ud af maleriet.

- Folk skal forestille sig, at han sad ved sit skrivebord og arbejdede, og så er han begyndt at gå - vej hen til sin familie. Det indkapsler ideen om hans liv mellem familie og pligten – og han forpligtelser over for befolkningen, siger Ralph Heimans.

Netop at kronprinsen er på vej, er vigtigt.

- For det første giver det en god dynamik - og så er det baseret på min opfattelse af kronprinsens interesser og tidligere liv som frømand, på ekspedition i Grønland, og at han elsker at sejle og løbe - han er en aktiv person. Desuden er der symbolikken i, at han går frem og ind i sin næste fase i sin rolle som kronprins, lyder tolkningen.

Hænger sammen med Mary-maleri

Billedets lokation er den samme som billedet af kronprinsesse Mary fra 2004.

- Projektet her var interessant, fordi der er en forhistorie med kronprinsessen, så det her billede skal ses som en partner til det første maleri, så de kan ses sammen, fortæller Ralph Heimans.

Og netop derfor er det vigtigt, at familien er med i billedet.

- Familien er der, fordi den er vigtig for kronprinsen. Og når man ser det med Mary-billedet, bliver den et symbol på, at tiden går – at nu er der en familie også, siger Ralph Heimans,som påpeger vigtigheden i, at også dronning Margrethe er med på maleriet.

- De kigger på hinanden. Så selv om det ser ud som om, at kronprinsen kigger ud, så kigger han faktisk på sin familie. Der er et fællesskab, og de kigger på hinanden. Der bliver en form for intimitet, siger han.

Populær blandt kendte og kongelige

Den australske kunstner har siden billedet af den danske kronprinsesse malet adskillige kendte og kongelige, herunder dronning Elisabeth og hendes mand, prins Philip.

Selv mener Ralph Heimans, at hans kongelige portrætter skiller sig ud i forhold til de mere klassiske kongelige portrætter, fordi han giver dem "en følelsesmæssig dimension".

- Det er ikke noget man tit ser i kongelige portrætter, der ofte alene siger noget om magt og status - jeg vil gerne fortælle noget om personen selv, lyder det fra australieren.

Billedet kan ses på Frederiksborg Slot i Hillerød sammen en række dragter og billeder af kronprinsen fra 25. maj til 2. september i år.

  • Kronprinsesse Mary er som bekendt fra Australien, og derfor blev landsmanden Ralph Heimans bedt om at male et af de første portrætter af hende i 2005.
  • Prins Phillip, der er gift med den engelske dronning Elizabeth, blev portrætteret sidste år. (© Ralph Heimans/Buckingham Palace)
  • Judi Dench-maleriet er helt nyt fra 2018.
  • Den norske forfatter Jo Nesbø blev portrætteret i 2016.
  • Den canadiske forfatter Margaret Atwood i et portræt fra 2016.
1 / 5