Kongejagter: Flere politikere vil stoppe kongehusets adgang til gratis jagt

Mens Enhedslisten, SF og Liberal Alliance vil begrænse kongehusets jagtprivilegier, kalder Venstres Søren Pind det småligt at pille ved 165 år gammel en tradition

Flere partier vil nu ændre kongehusets ret til gratis jagt på store dele af statens arealer. (Foto: © Scanpix)

Kongehuset har ifølge en ældgammel lov gratis jagtret på en tredjedel af statens naturarealer – et område større end Bornholm. Det kom frem efter DR's Undersøgende Databaseredaktion de seneste dage har kortlagt, hvor og med hvem de kongelige går på jagt.

DR har blandt andet afdækket at kongehuset inviterer en række embedsmænd og politikere med på jagterne. Det får nu en række folketingspolitikere til at foreslå, at der strammes op på den årelange tradition for gratis kongejagt i statens skove.

Mest vidtgående er reaktionen fra Enhedslisten.

- Vi vil stille forslag om, at kongehusets privilegier på dette område fjernes helt, siger Enhedslistens Per Clausen.

Søren Pind: Småligt

Også SF bakker op om stramninger og muligheden for, at statens skove kan lejes ud til jagt blandt jægere uden særlig tilknytning til kongehuset.

- Kongehuset ejer selv masser af prima jagtareal ved Trend og ved Schackenborg. Det må de bruge, og så må almindelige jægere kunne leje sig ind på alt det andet, siger Lisbeth Bech Poulsen fra SF.

Mens venstrefløjens partier altså er enige om, at kongehusets jagtprivilegier skal begrænses, så er Venstres Søren Pind på det sociale medie Twitter afvisende.

- Nu må de kongelige så heller ikke have den jagt for sig selv, de har haft siden tidernes morgen. Hold nu op altså, skriver Venstres Søren Pind på Twitter under hashtagget #småligt.

Liberal Alliance: Samfundet skal ikke betale kongehusets klappere

DR har i en række artikler afdækket, hvem der deltager i kongejagterne, og hvilken hjælp Naturstyrelsen yder ved jagterne.

Ifølge den eneste offentliggjorte beregning af samfundets udgift til kongejagt koster en jagt i gennemsnit Naturstyrelsen cirka 100.000 kroner. Styrelsen leverer personale såsom klappere og stiller køretøjer og bygninger til rådighed for de kongelige og deres gæster.

Den pris falder Liberal Alliance for brystet.

- Jeg mener ikke, at skatteborgerne skal betale for klappere til kongehusets jagter. Det kan ikke være en samfundsopgave. Jeg er sikker på, at mange borgere vil stå i kø for at yde gratis hjælp ved kongehusets jagter, siger Liberal Alliances miljøordfører, Villum Christensen.

- Dette misbrug af statens midler må høre op. Kongehuset må selv betale for sine jagter, lyder det fra Enhedslistens Per Clausen.

Hverken socialdemokratiets miljøordfører, Mette Reissmann, eller de radikales ordfører, Lone Loklindt, vil pille ved kongehusets ret til at have statsansatte hjælpere med ved jagterne.

Topembedsmand bør ikke deltage mere

DR har de seneste dage fortalt, at adskillige topembedsmænd fra Naturstyrelsen jævnligt inviteres med som jægere ved kongejagterne. Ved en kongejagt deltog for eksempel to af styrelsens vicedirektører og fire skovriddere.

Hvis der opstår tvister eller tvivlsspørgsmål vedrørende kongejagterne, er Naturstyrelsen statens øverste myndighed over for kongehuset.

Lige nu leder vicedirektør Peter Ilsøe forhandlinger med kongehuset om muligheden for at udleje de jagtarealer, som kongehuset aldrig kommer på.

Peter Ilsøe har været med som jæger på fire kongejagter de seneste fire år.

- Naturstyrelsen skal ikke stille personale og bygninger gratis til rådighed for kongehuset og så – som tak for venligheden – have sine direktører med på jagterne, siger Enhedslistens Per Clausen.

- Hvis der kommer en ny direktør for området, kan det være naturligt, at han skal med en enkelt gang for at se, hvordan det foregår. Men jeg har meget svært ved at forstå, hvorfor den ansvarlige direktør skal med på så mange jagter, siger de radikales miljøordfører, Lone Loklindt.

LA: Den praksis må høre op

Også socialdemokraternes miljøordfører undrer sig.

- Det er naturligt, at den lokale skovrider deltager, men det undrer mig, at andre topembedsmænd fra styrelsen deltager, siger Mette Reissmann.

- Det ser ikke kønt ud, at Peter Ilsøe både leder forhandlinger med kongehuset og samtidig deltager i jagterne. Den praksis må høre op, siger Villum Christensen fra Liberal Alliance.

Naturstyrelsens direktør, Hanne Kristensen, siger til DR, at der sagtens kan være god grund til, at Peter Ilsøe også i fremtiden går på jagt med de kongelige.

Hverken Søren Pind eller miljøordførerne for Dansk Folkeparti, de Konservative eller Alternativet har svaret på DR's henvendelse om kongejagterne.

På de regale arealer, hvor kongehuset ikke kommer, sørger Naturstyrelsen løbende for afskydning af vildtet. Det sker dels med styrelsens eget personale og dels ved arrangerede invitations- eller nyjægerjagter.