Han beder aftenbøn med sine børn, holder af at gå i kirke og kalder kristendommen for "en vigtig del af, hvem vi er".
Det fortæller kong Frederik i bogen 'Kongeord', som udkommer i dag:
- Vi har altid bedt aftenbøn sammen med vores børn, og de yngste to vil fortsat gerne have, at man beder Fadervor sammen med dem, lige inden vi slukker lyset.
Da kong Frederik blev udråbt i søndags, vakte det opsigt, at han hverken nævnte Gud i sin balkontale på Christiansborg Slot eller i sit valgsprog, der lyder 'forbundne, forpligtet, for kongeriget Danmark'.
Men kristendommen har en altafgørende betydning for det samfund, vi lever i, fastslår kong Frederik i bogen, der har været hemmeligholdt helt frem til udgivelsesdagen i dag:
- Det er kristne kerneværdier som tilgivelse, barmhjertighed og næstekærlighed, der har gjort vores samfund så frit og tolerant, fortæller kongen, der opfordrer til, at danskerne værner om den evangelisk-lutherske kulturarv.
Om sit valgsprog – eller 'kongeord', som han selv foretrækker at kalde det – siger kong Frederik:
- Nogen vil måske undre sig over, at jeg ikke nævner Gud eksplicit i mit kongeord, men for mig indgår Gud i forestillingen om at være 'forbundne'.
Dronning Mary er 'makker og wing man'
Bogen 'Kongeord' er bare 109 sider og har karakter af en art programerklæring eller mission statement for Danmarks nye konge, der redegør for sine overvejelser om kongeordet, 'forbundne, forpligtet, for kongeriget Danmark'.
- At være forpligtet betyder, at man tager ansvar for nogen eller noget. Det er, hvad Kongehuset vil blive ved med at arbejde for i fremtiden, siger kong Frederik, der beskriver dronning Mary som sin "makker og wing man" og flere gange understreger, at Danmark ikke bare har fået en ny konge, men et nyt kongepar:
- Mary og jeg har i en årrække været bevidste om at gøre en indsats for de udsatte, sårbare og marginaliserede i vores samfund, blandet andet gennem Mary Fonden og de årlige uddelinger af Kronprinsparrets Sociale Pris. Også fremover vil vi være en synlig, aktiv del af et ansvarsfuldt og medmenneskeligt samfund. Vi vil have øje for alle, men have et særligt øje for dem, der har ekstra behov.
'Ego mig her og ego mig dér'
Danmarks nye konge kommer med flere direkte opfordringer til befolkningen, blandt andet om at tage et "moralsk og menneskeligt ansvar over for hinanden":
- Mennesker har brug for mennesker, og jeg vil gerne opfordre til at man giver sig selv mulighed for at forpligte sig på en eller anden måde. Måske tager man kontakt til en forening eller institution, vælger at engagere sig i frivilligt arbejde eller tilbyder sin hjælp i rådgivende institutioner (…)"
- Vi lever i en tidsalder, hvor det er meget mig, mig, mig og ego mig her og ego mig dér. Man skal jo helst nå at realisere sig selv i alle mulige retninger, inden man bliver 40, og i mange vestlige samfund er det vigtigste spørgsmål: "Hvad kan I gøre for mig?". Alt for sjældent er det den anden vej rundt: "Hvad kan jeg gøre for jer?".