Konference: Verdens lande kommer til Danmark for at forebygge terror

København skal inden sommerferien danne ramme for en international konference om forebyggelse af terror.

Danmark skal være vært ved internationalt terrormøde. Sådan lyder det fra udenrigsminister Martin Lidegaard, der er til konference i Washington. (Foto: © Mandel Ngan, Scanpix)

Forebyggelse af terror bliver det overordnede tema for en stor international konference i København, som de danske myndigheder skal i gang med at forberede.

Planen er, at Udenrigsministeriet i løbet af foråret vil invitere internationale partnere, forskere og andre meningsdannere til København for at drøfte, hvordan terrorangreb kan afværges.

- Jeg håber, at vi kan nå at få den afviklet, inden sommerferien sætter ind. Overskiften er forebyggelse, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) over telefon fra Washington.

Forebyggelse er vigtig

I den amerikanske hovedstad deltager Martin Lidegaard i disse dage i en konference om antiradikalisering og forebyggelse af voldelig ekstremisme.

Udenrigsministeren regner med, at temaerne ved konferencen i København vil tage udgangspunkt i nogle af de ting, der er blevet diskuteret i USA.

- Det, der står mest klart for mig efter konferencen, er, at lige så vigtigt, som det er at bekæmpe Isil (Islamisk Stat, red.) og terrorisme militært, endnu vigtigere er det at forebygge terror med andre midler.

- Der er mange ting, man kan tage fat på: Hvordan får man styr på de sociale medier? Hvordan får man rehabiliteret unge, der har været i kløerne på ekstremistiske gruppe, hvis de gerne vil ud igen? Man kan fokusere på uddannelse, siger han.

Danmark er foregangsland

Initiativet med en konference på dansk jord kommer efter weekendens angreb mod kulturhuset Krudttønden og den jødiske synagoge i Krystalgade, hvor to personer blev dræbt og fem betjente såret.

På trods af attentatet mener Martin Lidegaard, at netop Danmark er et foregangsland i bekæmpelsen af terrorisme.

- Når det handler om forebyggelse, mener jeg, at vi er et foregangsland. Vi har eksempelvis rigtig gode erfaringer med det, man kalder Aarhus-modellen.

- Og så har vi gennem mange år gennem vores udviklingsbistand i lande som Somalia og Mali gennemført programmer, der netop har til formål at afradikalisere unge mennesker. Jeg synes, vi har meget at byde på, siger udenrigsministeren.

/ritzau/