Koncertarrangører til Mette Frederiksen: Forbyd nu vores koncerter

Det kan koste dyrt for koncertarrangører, når myndighederne udstikker en anbefaling i stedet for et påbud.

Myndighederne anbefaler, at arrangementer med mere end 1.000 deltagere bliver aflyst eller udskudt. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Det kan skabe store problemer for koncert- og eventarrangører, at myndighederne i dag er kommet med en anbefaling om at aflyse arrangementer med mere end 1.000 deltagere - og ikke et påbud.

Sådan lyder advarslen fra Esben Marcher, sekretariatschef for Dansk Live, der er interesseorganisation for spillesteder og festivaler i Danmark.

- Det skyldes, at man i forhold til kontrakter med bands ofte løber på en udfordring med, at agenten for en international artist ikke vil acceptere opfordringen om ikke at gennemføre store koncerter som en gyldig grund til at aflyse eller udskyde en koncert.

Myndighederne kunne være kommet med et decideret påbud, men har i stedet sat deres lid til, at arrangørerne selv tager beslutningen.

- For koncertarrangører vil det være et bedre værktøj i dialogen med samarbejdspartnere, hvis det var et decideret forbud frem for en opfordring, siger han.

Kan give store efterdønninger

Koncertarrangørerne har en forpligtelse over for publikum, som forventer at få deres billetter refunderet, og samtidig kan man stå med en artist, der vil have sit fulde honorar udbetalt.

- Hele kulturlivet, ikke kun i forhold til koncerter, vil have meget bedre af, at det er et forbud mod arrangementer for over 1.000 mennesker, siger Esben Marcher.

- For store arrangører kan det være flere hundredetusinde kroner for en enkelt koncert. Det er noget, man skal bruge lang tid på at komme ovenpå igen. Det kan give alvorlige problemer i efterdønningerne af det her, siger Esben Marcher.

Et egentligt påbud ville have været en aktivering af epidemilovens paragraf 7, som blev godkendt som foranstaltning mod coronavirus i mandags.

Havde myndighederne benyttet sig af paragraf 7 i epidemiloven, ville det faktisk være ulovligt at afholde arrangementerne. Det ville dog også betyde, at regionerne skulle hæfte for arrangørers økonomiske tab ved aflysninger.

Vil ikke afvise sanktioner

Selvom mange organisationer og virksomheder har valgt at afvikle arrangementer uden publikum, er der allerede flere eksempler på, at den opfordring ikke er blevet taget helt godt imod.

Dansk Varmblod, der står bag den storstilede hingstekåring af varmblodsheste, holder fast i sine planer hen over weekenden, hvor der forventes flere tusinde mennesker.

Statsminister Mette Frederiksen holder her til aften fast i, at der er tale om en anbefaling fra myndighedernes side, men afviser ikke, at der kan tages andre midler i brug i fremtiden.

- I første omgang er det en meget, meget klar anbefaling fra myndighederne. Jeg kan høre, at der er rigtig mange - fra fodboldkampe til Melodi Grand Prix - der selvfølgelig hører efter, hvad myndighederne siger.

- Skulle det forandre sig, er det selvfølgelig noget, vi skal overveje. Min appel er, at vi løfter i flok. Og når myndighederne har anbefalinger til os, enten som privatpersoner eller arrangører, så bør man selvfølgelig høre efter. Vi har et fælles ansvar i den her situation, siger Mette Frederiksen.

07.03: Siden udgivelse har Arena Nord i Frederikshavn valgt at aflyse en forårsmesse på grund af myndighedernes seneste udmelding.