Den kommunale hjemmehjælper bliver en sjældnere og sjældnere gæst i de ældres hjem.
Siden det seneste kommunalvalg i 2009 er der blevet skåret over 87.000 ugentlige timer i hjemmehjælpen, viser tal fra Danmarks Statistik. Det svarer til et fald på 15,7 procent, skriver Jyllands-Posten.
Det er sket, på trods af at antallet af ældre over 65 år i samme periode er steget med 10,6 procent. Kommunerne har i vid udstrækning erstattet den traditionelle hjemmehjælp med den såkaldte hverdagsrehabilitering, hvor ældre er blevet trænet i at skulle klare sig selv.
Ældre Sagen mener, at kommunerne er gået for vidt i omlægningen.
- Kommunerne har brugt den såkaldte rehabilitering som et skalkeskjul for at skære ned, siger chefkonsulent Olav Felbo til Jyllands-Posten.
- Der er ikke noget dårligt i, at ældre mennesker får et tilbud om at genvinde nogle evner, som de har tabt. Men det skal være et tilbud, som skal være frivilligt, tilføjer han.
Anny Winther (V), formand for kommuneforeningen KLs social- og sundhedsudvalg, afviser kritikken.
- Hvor vi tidligere gav rigtigt meget hjælp til borgerne, da skete der det, at de blev lidt inaktive og ventede på, at vi kom og gjorde det ene og andet. I dag har vi lagt det om, så borgerne bliver mere selvhjulpne, siger hun til Jyllands-Posten.
For Anny Winther er hverdagsrehabilitering en solstrålehistorie, som både gavner kommunekassen og den ældre. Hun peger på, at de ældre i dag er mere friske både fysisk og mentalt, og at det øger deres livskvalitet at klare sig selv.
/ritzau/