Den flygtningestrøm, som Danmark oplever i år, presser nu landets kommuner.
Flere steder er kommunerne løbet tør for boliger til de mange, der får asyl og skal integreres i det danske samfund.
- Vi har en situation, hvor der i mange kommuner ikke er flere ledige boliger. Det er en kæmpe udfordring, siger Martin Damm (V), formand for KL.
Med udsigt til op til 20.000 nye flygtninge bare i år, kalder han på regeringens hjælp til at løse problemerne.
Systemet kollapser under flygtningeboom
Der findes i forvejen et system til at fordele flygtninge mellem landets kommuner, så hver kommune modtager et antal, der hænger sammen med kommunens størrelse. Samtidig kompenseres kommunerne økonomisk for hver flygtning, de modtager.
Men når antallet af flygtninge stiger så voldsomt, som det er gjort i år, kollapser systemet, fortæller Martin Damm.
- Det tal, vi hører nu, er 20.000. Hvis de skal ud i kommunerne, så mangler der boliger, og der er et hav af udfordringer. Og den økonomi, vi har stillet til rådighed, rækker slet ikke til at løfte den opgave, siger han.
- Vores vurdering er, at der er tale om en helt ekstraordinær situation, og det er vi nødt til at drøfte med regeringen nu.
Regler forhindrer brug af ledige boliger
Frustrationen hos KL går særligt på, at en række regler og love gør, at kommunerne ikke kan indkvartere flygtninge i alle de ledige boliger, der er i kommunen.
- Der skal skaffes rigtig mange boliger, og det kan vi ikke gøre i de eksisterende kanaler. Der skal laves om på de regler, vi har nu, for at det her kan lade sig gøre, siger Martin Damm.
Han nævner selv reglerne for lejeboliger, som et sted, hvor reglerne skal ændres.
- Hvis en kommune indgår et lejemål i dag, så skal de deponere svarende til hele bygningens værdi. Det gør, at man ikke kan indgå lejemål, og det kan være en bestemmelse, man er nødt til at give dispensation for.
Flygtninge kan ende i pavilloner
Han afviser ikke, at kommunerne skal ud og tænke i midlertidlige løsninger á la pavillonbyer - lidt som man så under det store flygtningeboom fra Bosnien i midt-90'erne.
- Jeg afviser ingenting, for jeg tror, vi får brug for alle boliger, der er disponible i Danmark til denne her opgave. Og det kan vi ikke have regler, der forhindrer, siger Martin Damm.
Regeringen klar til at hjælpe
Hos regeringen afviser man ikke at hjælpe kommunerne med at finde nye måder at indkvartere de mange flygtninge.
- Vi forstår godt, at det her er en udfordring for kommunerne, for det går rigtigt stærkt lige i øjeblikket. Og det er jo ikke 20.000 flygtninge, der er fordelt jævnt over året. De er især kommet efter sommeren, siger Marlene Borst Hansen, udlændingeordfører for de Radikale.
Hun er åben overfor, at kommunerne kaster sig over anderledes boligformer som for eksempel pavilloner for at kunne klare det massive pres af flygtninge, der skal indkvarteres.
- Vi er allerede pressede og bruger alt, hvad vi har af nedlagte kaserner, skoler og plejehjem til at indkvartere de her folk på, siger Marlene Borst Hansen.
- Så det kan godt være, at det er der, vi skal hen. Vi er udfordret i denne situation, den er ganske særlig. Derfor er vi også åbne over for at tage diskussionen med kommunerne.
Også Socialdemokraternes udlændingeordfører, Mette Reissmann, er klar til at diskutere flygtningestrømmen, og hvordan man fra regeringens side kan hjælpe med at løfte kommunernes byrde.
- Der har været situationer, hvor flygtninge har været nødt til at bo på campingpladser og i hytter. Og det er klart, at det er uholdbart i længden. Flygtninge skal bo under ordnede forhold. Så vi må se på, hvordan løsningerne kommer frem under drøftelserne, siger hun.