Sad du klar til at poppe en flaske bobler og sende armene til vejrs lidt over midnat i nat? Men sidder nu skuffet tilbage med et afslag på din ansøgning?
Så frygt ej! For hvis du ikke fik et “ja” til at starte på en uddannelse til efteråret, er du bestemt ikke den eneste.
For af de i alt 84.073 personer, der har søgt ind på en videregående uddannelse, er det nu 61.382 af dem, der kan kalde sig for studerende efter sommeren. Dertil har 3.273 fået tilbudt en standby plads til deres uddannelse.
Det betyder altså, at der er tusindvis, der heller ikke kom ind på et studie og derfor står i samme situation som dig.
I alt har nemlig 18.566 fået afslag på at komme ind på den uddannelse, som de har søgt ind på. Nogle af dem, som ikke har været kvalificerede til uddannelsen, har fået afslag løbende siden ansøgningsfristen, men i nat fik altså 8.907 et direkte "nej" i indbakken.
Men hvad skal der så ske?
Der er faktisk stadig masser af muligheder, fortæller Mathilde Tronegård, der er er direktør i Studievalg Danmark. De tre bedste råd fra hende har vi samlet til dig her, hvis du er én af dem, der står fortvivlet tilbage.
Det første råd: Tal med nogen om det
Det første råd er ret simpelt og fungerer til langt det meste, der er svært. Men om ikke andet er det også vigtigt i den her kontekst. Og det er nemlig at tale med nogen om det.
- Det kan være lidt af en mavepuster at få et andet svar, end man har håbet på. Du kan tale med venner eller familie, men det kan også være en virkelig god idé at tage fat i en vejleder ved Studievalg Danmark, for vi har et overblik, som du ikke selv sidder med.
Hvis du vil i kontakt med en af studievejlederne hos Studievalg Danmark, kan du finde det her. Der sidder både studie- og karrierevejledere klar til at hjælpe dig videre, men først skal du selvfølgelig lige have de sidste to råd med på vejen.
Råd nummer to: Se på alternativerne
Vi kender alle sammen følelsen af at stirre sig blind på et eller andet og glemme alt om at komme op i helikopteren og se ud over horisonten. Men det er altså opfordringen i det andet råd.
Der er nemlig ikke kun én vej til det gode uddannelsesliv, lyder det nemlig fra Mathilde Tronegård:
- Vi plejer at sige, at man skal forsøge at drømme lidt bredere, for der er masser af uddannelser, som fører forskellige veje hen. Der kan være en uddannelse, der fører til samme job, men der kan også være uddannelser, der fører til mange forskellige typer af job, lyder det fra Mathilde Tronegård.
Hun understreger også, at der er masser at vælge imellem blandt de mere end tusind erhvervs- og videregående uddannelser, vi har i Danmark. Og igen kan vejlederne hjælpe dig, hvis du ikke ved, hvilken retning du nu skal se på.
- Vejlederne kan se, hvad der er af gode alternativer til det, du har søgt ind til. Det kan både være uddannelser, der ligner, men også præcis den samme uddannelse bare i en anden by i et andet sted i landet.
Det sidste råd: En plan kan være vejen frem
Det sidste råd er heller ikke raketvidenskab, men det er så rart, når andre lige minder én om helt konkrete simple ting, der kan skubbe en videre. Især hvis du er ramt af en mavepuster.
Her kommer det tredje råd nemlig: Lav en plan! En helt konkret én af slagsen over, hvad der skal ske nu, forklarer Mathilde Tronegård.
Hvad den indeholder, er selvfølgelig op til dig, men sigter du stadig efter at uddanne dig efter sommerferien, hjælper direktøren dig igen videre:
- Så skal du se på, hvor der er ledige pladser. Det kan både være på de videregående uddannelser eller erhvervsuddannelserne. Hvis du gerne vil vente til næste år, kan du se på, hvad der kan være klogt at gøre i mellemtiden, og hvordan kan du stille dig selv bedre til næste år.
Du kan se, hvor der er ledige pladser her. De kan søges allerede fra i dag.