Opdateret klokken 13:30 med uddybning af de 19.000 personer, der ikke kom ind på uddannelse.
Et spændt sug i maven blev hurtigt afløst af en stor skuffelse for flere i nat, da de skulle tjekke, om det blev et ja eller et nej til at starte på en uddannelse til efteråret.
For selvom 60.034 ansøgere nu kan kalde sig for fremtidige studerende, fik 19.703 ansøgere samtidigt et nej til at starte.
De 19.000 ansøgere tæller blandt andre 7.500 personer, som var kvalificeret til uddannelsen, men som ikke havde det rette snit.
Resten af de 'afviste' ansøgere tæller blandt andre personer, som har fået tilbudt en standbyplads, eller personer som har fortrudt deres ansøgning til studiet.
Men der er stadig masser af muligheder for dig, som i nat ikke fik drømmeuddannelsen i hus.
Lone Vestergaard, der er vicedirektør på Aalborg Universitet med ansvar for uddannelsesområdet, og Leif Ludvigsen, der er studievejleder på erhvervsakademiet og professionshøjskolen UCL i Odense, giver deres råd til, hvad du nu kan gøre, hvis studieoptaget ikke lykkedes i første forsøg.
Se efter alternative uddannelser – for der er masser af dem
Du kan stadig nå at møde ind på skolebænken til studiestart i år, hvis du er åben for at dykke ned i udvalget af uddannelser, som stadig har ledigt optag.
Alene på Aalborg Universitet er der 63 uddannelser, som stadig har ledige pladser, fortæller Lone Vestergaard.
Og selvom en alternativ uddannelse kan lyde, som om uddannelsen er meget anderledes fra det, ansøgeren oprindeligt gik efter, behøver det ikke være tilfældet.
- Der er ofte beslægtede uddannelser, som ligner det fagområde, som man har set sig ind i, og som har noget, der enten ligner, hvad man ønsker at læse på uddannelsen, eller hvad man uddanner sig til, siger Lone Vestergaard.
Hun opfordrer ansøgerne til for eksempel at se efter ledige pladser på erhvervsjura, hvis man oprindeligt har ønsket at læse jura eller se, hvilken anden ingeniøruddannelse der læner sig mest op ad det fagområde, som man drømmer om at arbejde med.
Leif Ludvigsen anbefaler også, at ansøgerne ser efter ledige pladser, der har studiestart i februar i stedet for september.
- Der er mange uddannelser, som vi har, der har vinteroptag. Du kan allerede nu se inde på uddannelseshjemmesiderne, om du kan søge en af de pladser. Så kan det være, at du kun skal vente et halvt år i stedet for et helt år, siger han.
Du kan søge de ledige pladser på uddannelserne allerede fra i dag.
Tal med en studievejleder
Et afslag behøver nødvendigvis ikke at være ensbetydende med, at ansøgerne skal lukke ned for skærmen og se frem til endnu et sabbatår med arbejde i den lokale brugs eller børnehave.
I stedet bliver de afviste ansøgere opfordret til at gribe telefonen og tale med studievejledere fra uddannelserne eller Studievalg Danmark, der siden tidligt i morges har siddet klar ved telefonen.
- Det er vigtigt at tage kontakt til os eller andre uddannelsesinstitutioner, og få taget en snak med vejlederne. Jeg oplever tit, at det er gennem dialogen, at vi ved, hvorvidt vedkommende er afklaret og fuldstændig fokuseret på at skulle være lærer eller sygeplejerske, eller om der kunne være alternative uddannelser, som vi så kan hjælpe med at afdække, siger Leif Ludvigsen.
Ofte oplever Lone Vestergaard og Leif Ludvigsen, at de studerende har muligheder, som de ikke kender til lige nu og her.
- Vi oplever i vores kommunikation med mange af ansøgerne, at mange er ensporede og ikke rigtig har tænkt i alternativer, siger Leif Ludvigsen og fortsætter:
- Det kan godt være, at du gerne vil læse markedsføringsøkonom, men hvad er det for nogle aspekter, som du synes i den uddannelse er interessant? Det kan også være, at du finder de aspekter i finansøkonom- og serviceøkonomuddannelsen. Men det er ikke altid, at ansøgeren har tænkt det med i sin overvejelse.
Han understreger dog, at det er vigtigt for de studerende at mærke efter, om en anden uddannelse er det rigtige valg for dem.
Arbejd på at gøre din kvote 2-ansøgning endnu mere kvalificeret
Hvis en alternativ uddannelse ikke er noget for dig, har du altid mulighed for at søge igen til næste år.
Her er studievejledernes råd, at du skal bruge året på at gøre din kvote 2-ansøgning endnu mere kvalificeret.
- Det gør meget at kunne skrive en skarp motiveret ansøgning, hvor man begrunder, hvorfor denne uddannelse passer godt til mig, siger Leif Ludvigsen.
Desuden er der flere uddannelser, som krediterer erhvervserfaring inden for det pågældende fagområde.
- Men det kræver også, at man dokumenterer erhvervserfaringen korrekt, så det kommer med i betragtning. Man skal altså for eksempel kunne vise lønsedler eller en arbejdsgivererklæring, som viser, at man har været ansat i denne virksomhed i de her timer i denne periode. Det er ikke nok med en udtalelse fra virksomheden, understreger Leif Ludvigsen, der bakkes op af Lone Vestergaard.
- Det er helt afgørende, at man beskæftiger sig med noget, der læner sig op ad det, som man gerne vil læse. Det skal enten være noget ekstra uddannelse eller erhvervserfaring, som ligger inden for det felt, som man gerne vil uddanne sig til, siger Lone Vestergaard.
Vicedirektøren opfordrer dog de afviste ansøgere til at tænke sig godt om, hvis man ønsker at bruge et år på at forbedre sine chancer for at komme ind næste år.
- Der er ikke nogen sikkerhed for, at du kommer ind næste år. Derfor vil jeg også klart opfordre til, at hvis man har tænkt sig at læse nu, så kig på de alternative uddannelser. For der er også en stor usikkerhed i at gå og vente i et år, siger Lone Vestergaard.