Kok: Er du bange for at blive tyk af et æble, skal du til psykolog

Kokken Bo Jacobsen revser den danske madkultur: - Vi har glemt, hvordan man laver mad.

Kokken Bo Jacobsen: Ingen fødevarer er usunde. De er kun usunde, hvis de bliver overforbrugt. (Foto: © DR, DR)

Der er nok at holde styr på, når du skal købe ind til aftensmaden. For er en vare sund, bare fordi den har et Ø-mærke? Eller et Nøglehuls- eller Fair Trade-mærke? Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, og kokken og restauratøren Bo Jacobsen synes, at vi skal svinge macheten og luge ud:

- Vi mærker os ned i et sort hul. Det eneste, vi får ud af det, er, at folk bliver forvirrede. Vi burde bare have ét mærke, der hedder "ok," som vi kan sætte på varer, der ikke indeholder tilsætningsstoffer. Det egentlige problem er, at folk ikke kan lave mad mere. Folk kan ikke bedømme varerne eller smage, om de er gode eller ej, fordi vi ikke spiser andet end supermarked-mad, siger han.

Han mener, at vi i dag bliver vejledt af folk, der kun tænker på, at det gælder om at holde den slanke linje og “ikke ved en skid om mad.”

- Jeg hører om folk, der vælger frugt fra, fordi de er bange for at blive tykke af frugtsukkeret. Hvis man er bange for at blive tyk af at spise et æble, har man altså brug for en psykolog. Sandheden er, at ingen fødevarer er usunde. Det er de kun, hvis de bliver overforbrugt. Hvis du spiser wienerbrød én gang om måneden, er det ikke usundt. Men hvis du spiser fed flæskesteg hver eneste dag, er det selvfølgelig et problem, siger han.

En stresset krop opfører sig som en hulemand

Hvis man bare lever af ferskvarer og spiser dét, der er sæson for lige nu, så går man ikke galt i byen, mener kokken. Og nå jo, så skal du skrue helt ned for tempoet, både når du tilbereder din mad og spiser den.

- Hvis kroppen er stresset, så optager den kun fedtet og de hurtige kulhydrater, fordi den stadig opfører sig, som om man er en hulemand, der lynhurtigt skal bruge energi for at komme væk fra en fare. Italienere spiser lige så meget fedt som danskerne, men er ikke lige så tykke. Det skyldes, at de tager sig god tid til at spise, så kroppen også tager imod vitaminer, proteiner og mineraler, siger han.

Marie Steenberger: Hvis man spiser, når man er på farten, er der større risiko for, at man “kommer til” at spise noget usundt. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, Type 1)

At du ligefrem kan undgå at tage på ved at spise langsommere, genkender ernæringsekspert Marie Steenberger, der skriver klummer om kost på dr.dk/levnu, ikke. Men det trækker bestemt i den forkerte retning, hvis man er stresset, når man skal spise:

- Man er tilbøjelig til at spise mere fastfood, når man er stresset, for så har kroppen lyst til fedt og sukker og hurtige kulhydrater, siger hun.

Spis mere sammen

Hun forventer, at den såkaldte Måltidstænketank, som fødevarerminister Dan Jørgensen har nedsat, også vil fokusere på at ændre danskernes vaner ved spisebordet:

- I Danmark vægter vi nok ikke måltidet så højt, som man gør i andre lande. Jeg er sikker på, at de kommende råd vil handle meget om, at vi skal spise mere sammen, lave mad sammen og have børnene med i køkkenet, siger hun.

Du kan høre mere om Bo Jacobsens holdninger til mærkningen af danske fødevarer i programmet Bagklog, der interviewede ham i går.