Kørselsforbud står ved magt

Højesteret har afgjort, at to kørselsforbud står ved magt. Kvinde fra Nordsjælland og mand fra København kørte så meget for stærkt, at de har fået forbud mod at sætte sig bag rattet.

Hammeren falder ved hastighedsoverskridelser over 60 procent. (Foto: © awegedebe, stock.xchange)

Dommerne må ikke tage hensyn til formildende omstændigheder, når nye bilister groft overtræder færdselsloven. Der vanker et kørselsforbud uanset hvad, hvis kørekortet er mindre end tre år gammelt, og hvis forseelsen er af en vis grovhed. Det fastslog Højesteret mandag i to principielle afgørelser.

En 32-årig kvinde fra Nordsjælland var ellers i Østre Landsret sluppet med en betinget frakendelse af kortet, fordi hun havde kørt 99 km/t i timen på en motortrafikvej ved Stenløse, hvor den højst tilladte hastighed er 60 km/t. Også en 37-årig mandlig bager, der kørte 81 km/t på Ingerslevsgade i København, hvor farten højst må være 50 km/t, blev idømt et kørselsforbud.

Fartbølleknægt

I landsretten mente dommerne, at kørselsforbud ikke er en obligatorisk straf. Derfor lod de kvinden slippe med den mildere sanktion.

Hun arbejder på en døgninstitution 70 kilometer fra sit hjem, og uden bilen mister hun sit job. Hun fortalte i retten, at hun ikke er en "fartbølleknægt", og at hun bare var fulgt med trafikken, da hun blev afsløret. Kørekortet havde hun taget fire måneder forinden.

Men Højesteret siger altså, at landsretten læste færdselsloven forkert.

Glemte forbud

Sagen om den mandlige bilist var lidt anderledes. I første omgang glemte Københavns Politi at forlange et kørselsforbud - det skete først, da sagen blev indbragt for landsretten. Men denne fejl betyder ikke, at den 37-årige kan undgå forbuddet, fastslår landets øverste domstol.

Sidste år blev der givet 1903 kørselsforbud til bilister, der har mindre end tre år på bagen. Sanktionen falder f.eks., når den tilladte hastighed overskrides med over 60 procent, når der er kørt uforsvarligt eller hensynsløst, eller når der er tale om spritkørsel.

De to dømte bilister undgår dog at betale sagsomkostninger. På grund af sagernes forløb og "behovet for retsafklaring" hænger statskassen på regningen.